She

Gemengde reacties op project

Prins Harry promoot ecovriendelijk reizen… na tripjes met privéjet: “Niemand is perfect”

Prins Harry promoot ecovriendelijk reizen… na tripjes met privéjet: “Niemand is perfect”

Harry lanceert Travalyst. Foto: BELGAIMAGE

De Britse prins Harry (34) is in Amsterdam om ecovriendelijk reizen te promoten. Hij heeft daarvoor een eigen project gelanceerd. Maar zijn pleidooi lokt gemengde reacties uit: hij kwam de voorbije weken veelvuldig in het nieuws vanwege zijn vluchten met privéjets. “Niemand is perfect”, reageert Harry.

Neen, hij wil niet dat mensen minder reizen, maar dat ze het milieuvriendelijker doen. Prins Harry lanceerde in Amsterdam Travalyst, een nieuw, wereldwijd initiatief op het gebied van duurzaam toerisme waaraan hij twee jaar heeft gewerkt.

Prins Harry promoot ecovriendelijk reizen… na tripjes met privéjet: “Niemand is perfect”
Harry in Amsterdam. Foto: Belga

De jongste zoon van prins Charles wil natuurbehoud nastreven, klimaatverandering aanpakken en lokale gemeenschappen helpen om economisch sterker te worden. De komende weken wordt duidelijker hoe hij dat wilt realiseren. In zijn strijd vond hij alvast partners in onder meer Booking.com, TripAdvisor en Visa.

“Reizen heeft de ongeëvenaarde kracht om de geest van mensen open te stellen voor verschillende culturen en nieuwe ervaringen en een diepe waardering te krijgen voor wat onze wereld te bieden heeft”, zei de prins. “Aangezien toerisme onvermijdelijk groeit, is duurzaamheid van cruciaal belang. We moeten bestemmingen en ecosystemen beschermen voor toekomstige generaties.”

Kritiek op Harry

De lancering van het ecovriendelijk initiatief komt op het moment dat Harry onder vuur ligt voor zijn eigen vlieggedrag. Hij heeft in augustus vier keer een privéjet genomen in elf dagen. Hij verbruikte daarmee dertig keer meer dan als passagier op een commerciële vlucht.

LEES OOK. Harry en Meghan onder vuur door nieuw tripje met privéjet: “Eerlijk gezegd, dat is erg hypocriet van hen”

In een toespraak leek Harry indirect te reageren op de kritiek: “We kunnen allemaal beter doen. Alhoewel niemand perfect is, hebben we allemaal een persoonlijke verantwoordelijkheid voor onze eigen impact.”

Gevraagd naar zijn persoonlijk reisgedrag antwoordde hij: “Van mijn vliegtuigreizen is er 99 procent met een commerciële vlucht (zo is hij ook naar Amsterdam gekomen, maandag al, nvdr.). Maar af en toe moet ik beslissen om dat niet te doen – om de veiligheid van mijn gezin te verzekeren.”

Vraag is natuurlijk of hij daarmee alle kritiek kan ontmijnen.

Harry heeft trouwens overnacht in Amsterdam, zonder echtgenote Meghan en zoontje Archie. “Ik weet niet hoe het met jullie zit, jongens, maar dit was voor mij de beste nachtrust van de afgelopen vier maanden.” Toen verwelkomde hij zijn eerste kind.

Prins Harry promoot ecovriendelijk reizen… na tripjes met privéjet: “Niemand is perfect”
Harry neemt het vliegtuig. Foto: Belga
Corrigeer