Corrigeer
camera closecorrect down facebook gplus Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Opvallend: slechts twee jongens schreven zich in voor het vak.Mia

54 inschrijvingen voor gloednieuwe module ‘Emotionele intelligentie’

Middelbare school lanceert module om jongeren sterker in het leven te doen staan

TURNHOUT

-

Met de module ‘emotionele intelligentie’ wil het Sint-Pietersinstituut in Turnhout leerlingen van de derde graad veerkrachtiger maken. 54 hebben zich voor de module ingeschreven.

Het Sint-Pietersinstituut in Turnhout biedt voor het tweede schooljaar op rij keuzemodules aan voor de leerlingen van de derde graad. Naast keuzevakken als Spaans, Italiaans, astrofysica en klimaatwetenschap introduceert de school de module ‘emotionele intelligentie’ of 'life skills'. “IQ alleen is geen garantie tot een succesvol leven”, luidt de boodschap. En dat blijkt een schot in de roos. Van de tweehonderd leerlingen in de derde graad schreven 54 jongeren zich in voor deze module.

Omgaan met emoties

Elke Keersmaekers, lerares Latijn in het Sint-Pietersinstituut, is de drijvende kracht achter de module. “De leerlingen krijgen tips en middelen aangereikt om inzicht te krijgen in hun talenten en kwaliteiten”, legt ze uit. “Ze leren omgaan met emoties en relaties en ondervinden hoe ze optimistischer en veerkrachtiger in het leven kunnen staan. Het is erg belangrijk dat scholen ook dergelijke vaardigheden aanleren aan leerlingen, naast de traditionele cognitieve vaardigheden. We kunnen ons in de maatschappij van vandaag niet meer staande houden zonder een dosis emotionele intelligentie. Daar wil onze school extra op inzetten zodat de leerlingen na de derde graad succesvol vervolgstudies kunnen starten én eindigen met een mooi diploma op zak. Ook in hun privéleven zullen ze hier blijvend de vruchten van kunnen plukken.”

De scholieren die de keuzemodule volgen, krijgen twee uur per week les van Keersmaekers. Door de grote belangstelling, wordt de groep over twee semesters opgesplitst.

Slechts twee jongens

RENEE CARLU (16) EN MAURA WIJNANTS (16) Scholieren Sint-Pietersinstituut "We verwachten dat we onszelf beter leren kennen. Op onze leeftijd zijn we soms nog onzeker”

“Keuzemodules worden op veel scholen aangeboden, maar ik heb geen weet van een module EQ in een andere school in Vlaanderen”, vertelt Keersmaekers. “Ik heb deze vaardigheden zelf pas op latere leeftijd ontdekt. Maar ik had dit ook graag geweten toen ik 16 was.”Dinsdag konden 23 scholieren al deelnemen aan de eerste les van de module. Keersmaekers trok met de jongeren een uur de tuin van de school in voor een kennismakingsspel.

Renée Carlu (16) uit Gierle (Lille) en Maura Wijnants (16) uit Beerse, twee leerlingen humane wetenschappen, waren er ook bij. “Deze module sluit goed aan bij onze opleiding”, vinden ze. “We verwachten van dit vak dat we onszelf beter leren kennen. Op onze leeftijd zijn we soms nog onzeker.”

Opvallend is wel dat er slechts twee jongens in deze groep zitten. Zesdejaars Lennert Peels (17) uit Retie is er één van. “Ik wil psychologie gaan studeren en daarom vind ik deze module wel interessant”, vertelt hij. “Ik spreek ook graag voor grote groepen en dan komt dit van pas. Elke leerling zou dit vak moeten krijgen, want het is handig voor later.”

De leerlingen moeten geen examen EQ afleggen. Ze worden beoordeeld via onderdelen die in een portfolio worden opgenomen.

De directie van het Sint-Pietersinstituut is ook enthousiast over de module. “Heel wat leerlingen zijn op zoek naar innerlijke rust. Er komt heel wat op hen af en de school bezorgt hen extra druk”, klinkt het. Vorig schooljaar was er al een infoavond over tijdens de ouderraad. Dit heeft eveneens meegespeeld met de beslissing van de directie om het vak te lanceren.

Het beste van Enkel voor abonnees