“Hongkongse regeringsleider Carrie Lam kondigt intrekking van omstreden uitleveringswet aan”

“Hongkongse regeringsleider Carrie Lam kondigt intrekking van omstreden uitleveringswet aan”

Carrie Lam Foto: AFP

De leider van Hongkong, Carrie Lam, heeft de uitleveringswet die tot massale protestbetogingen leidde, formeel ingetrokken. De wet zou de weg geopend hebben voor de uitlevering van Hongkongers aan het Chinese vasteland om daar terecht te staan. De betogingen ertegen in het financiële centrum van Azië zijn al drie maanden aan de gang.

Lam zei dat ze vier maatregelen zou nemen om tegemoet te komen aan de bekommernissen van het volk, waaronder de formele intrekking van de wet en de ondersteuning van een onderzoek onder leiding van de onafhankelijke raad voor klachten over de politie (IPCC - Independent Police Complaints Council). Aan de raad zullen overzeese deskundigen worden toegevoegd, bovenop twee regeringsafgevaardigden, aldus nog de regeringsleider.

Eerder op de dag had een parlementslid na een vergadering met Lam bekendgemaakt dat ze de uitleveringswet zou intrekken. "Het is bevestigd: de maatregel wordt ingetrokken", zei parlementslid Felix Chung na een vergadering met Lam.

Leiders van de protestbeweging, die ook voor meer democratie in Hongkong betoogt, lieten al weten dat ze door zullen gaan met het protest, ook bij een intrekking van de uitleveringswet.

Corrigeer

MEER NIEUWS