Incassobureaus doen gouden zaken: nog nooit zoveel onbetaalde facturen te innen

Incassobureaus doen gouden zaken: nog nooit zoveel onbetaalde facturen te innen

Incassobureaus startten in zes maanden tijd voor 300 miljoen euro dossiers op. Foto: Hollandse Hoogte / Peter Hilz

Incassobureaus hebben in de eerste zes maanden van dit jaar al voor zo’n 300 miljoen euro aan nieuwe claims geopend om onbetaalde facturen te innen. Dat is het hoogste bedrag ooit en een stijging van liefst 20 procent in één jaar tijd. “Zeer problematisch”, zegt het Netwerk Tegen Armoede. “Pure noodzaak”, zegt Unizo.

De incasso-industrie draait in ons land als nooit tevoren. In de eerste zes maanden van dit jaar hebben energie- en telecombedrijven, banken, verzekeringsbedrijven maar ook ziekenhuizen en scholen al voor 296,8 miljoen onbetaalde facturen proberen te innen via zo’n bureau.

“Dat is een stijging met twintig procent in een jaar tijd”, zegt Yves Van Nieuwenburg, de voorzitter van de Belgische Vereniging van Incasso-ondernemingen.

Zo’n incassobureau komt in actie als u uw rekening niet betaalt. Eerst zal de schuldeiser zelf al één of meerdere aanmaningen sturen. “Als dat geen effect heeft, kunnen ze een beroep doen op ons”, zegt Van Nieuwenburg.

Geld uit miserie

En die stap zetten bedrijven dus steeds sneller. Omdat ze niet anders kunnen, zegt Unizo. “Slechts 67 procent van de facturen wordt binnen de afgesproken tijd betaald”, zegt gedelegeerd bestuurder Danny Van Assche. “Dat is het slechtste cijfer in tien jaar. Ondernemers zoeken naar snelle, werkbare oplossingen om toch nog aan hun geld te komen.”

LEES OOK. Daar is dure september: lenen, spaargeld aanspreken of gewoon in het rood gaan? Dit doe je het best (+)

Naar de rechter stappen en een deurwaarder inschakelen is een langere en complexere procedure. Incassobureaus zijn dus “sneller”. “Een zeer zorgwekkende evolutie”, vindt David De Vaal van het Netwerk Tegen Armoede. “Die incassobureaus maken deel uit van een groeiende industrie die profijt haalt uit de miserie van mensen die geen geld hebben. Die bureaus werken niet in het belang van mensen die moeite hebben met betalen, maar puur voor hun eigen gewin.”

“We hebben ons imago tegen, maar incassobureaus moeten zich wel degelijk strikt aan de wet houden”, zegt Van Nieuwenburg. “Wij mogen bijvoorbeeld geen extra kosten aanrekenen.”

Scholen en ziekenhuizen

Hoe komen ze dan aan hun geld? “Wij krijgen een percentage op het bedrag dat we innen”, zegt Van Nieuwenburg.

Dat ligt rond de 5 à 8 procent. Innen ze 100 euro aan achterstallen, gaat er dus 5 tot 8 euro naar hen.

Bovenop telecom-, verzekeringsbedrijven en energieleveranciers blijven ook scholen belangrijke klanten van incassobureaus. Nochtans diende SP.A begin dit jaar een voorstel in om die bureaus te verbieden voor scholen. “Er is nagenoeg geen enkele school die sinds die heisa afgehaakt heeft”, zegt Van Nieuwenburg. “Scholen hebben het niet breed en ze hebben weinig mankracht om zich met die onbetaalde facturen bezig te houden.”

“Zeker bij scholen, maar ook bij bijvoorbeeld ziekenhuizen zou een incassobureau nooit mogen tussenkomen”, vindt het Netwerk Tegen Armoede. “Dat zijn bij uitstek instellingen die dicht bij hun publiek moeten staan en zélf tot een oplossing moeten komen met mensen die het financieel zwaar hebben.”

De federale regering was vorig jaar bezig met een “schuldenplan” dat de consument beter zou beschermen tegen schuldeisers. “Maar dat is door de val van de regering nooit rondgekomen”, zegt De Vaal.

Corrigeer

MEER NIEUWS