‘Les Misérables’ won de Juryprijs tijdens het filmfestival van Cannes

Film Fest Gent opent met geweld in Franse achterbuurt

Film Fest Gent opent met geweld in Franse achterbuurt

Foto: RR

Gent -

Les Misérables, de film die de Juryprijs won tijdens het filmfestival van Cannes, opent op dinsdag 8 oktober de 46ste editie van het Film Fest Gent.

Het debuut van de Parijse regisseur Ladj Ly is genoemd naar de gelijknamige roman van Victor Hugo en dat is geen toeval. Net als het boek, speelt de film zich af in de verpauperde Parijse buitenwijk Montfermeil. Politieagent Stéphane (Damien Bonnard) probeert het geweld in de achterbuurt te onderdrukken. Op een dag filmt een drone een arrestatie die uit de hand loopt. Die beelden dreigen de malaise van de Franse achterbuurt aan het daglicht te brengen.

Wim De Witte, programmadirecteur van Film Fest Gent, is heel opgetogen over de openingsfilm: “Ly’s Les Misérables is eerst en vooral een zeer pakkende film. Verder spelen relevante maatschappelijke thema’s zoals radicalisering in deze film een belangrijke rol.”

Radicalisering

“Op het programma van de 46ste editie staan nog meer films die het thema radicalisering vanuit verschillende hoeken benaderen. Wat er zo bijzonder is aan Ly’s film is dat de film voor nuance pleit. Er is geen enkele partij die door Ly wordt voorgetrokken, de nuance geldt voor alle partijen”, aldus De Witte.

Les Misérables werd geproduceerd door SRAB Films, en is een coproductie van Rectangle Productions en Lyly Films. De film zal door Paradiso Filmed Entertainment op 20 november in de Belgische zalen uitgebracht worden.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio