Dubbel zo veel mensensmokkel ontdekt op onze luchthavens als vorig jaar

Dubbel zo veel mensensmokkel ontdekt op onze luchthavens als vorig jaar

Themabeeld Foto: Shutterstock

Het afgelopen jaar heeft de luchtvaartpolitie een pak meer gevallen van mensensmokkel ontdekt op onze luchthavens. Er zijn 71 dossiers geopend, tegenover 37 in 2017 en zelfs maar 11 in 2016. Daarbij zijn vorig jaar ook 23 mensen aangehouden. Dat schrijft De Tijd vrijdag.

Het gaat over alle Belgische luchthavens met een Schengenstatuut, zoals die in Charleroi, Luik, Deurne en Oostende, maar de meeste gevallen vonden plaats op Brussels Airport. De forse toename is volgens minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) deels te wijten aan de screening van vliegtuigpassagiers die sinds april vorig jaar gebeurt in de strijd tegen het terrorisme. “De hits die de screenings opleveren, gaan vaak over personen die bij dossiers van mensensmokkel betrokken zijn”, luidt het.

Uit nieuwe cijfers van de luchtvaartpolitie blijkt ook dat er vorig jaar in het algemeen meer criminaliteit is vastgesteld op Brussels Airport. Dat gaat over allerlei incidenten. Zo waren er gemiddeld elke dag twee diefstallen op de luchthaven van Zaventem (704), zoals gauwdieven en diefstallen uit auto’s. Er waren ook de helft meer gevallen van “verstoring van de openbare orde” (121), naast nog eens 70 gevallen van vandalisme en vernieling.

De luchtvaartpolitie heeft geen eenduidige verklaring waarom de criminaliteit vorig jaar is gestegen op Brussels Airport. “Er zijn verschillende factoren die een rol kunnen spelen: het aantal passagiers, de vluchturen, de aanwezigheid van militairen, de politionele capaciteit, de aangiftebereidheid, stakingen bij het luchthavenpersoneel...”, stelt politiewoordvoerster Sarah Frederickx.

Corrigeer

MEER NIEUWS