H&M zegt even ‘neen’ tegen leder uit Brazilië

H&M zegt even ‘neen’ tegen leder uit Brazilië

Foto: H&M

Het Zweedse modebedrijf H&M zal voorlopig geen leder uit Brazilië meer aankopen, uit bezorgdheid dat de activiteiten bijdragen aan de ontbossing verantwoordelijk voor de zware bosbranden die het Amazonewoud teisteren.

“Door de zware bosbranden in het Braziliaanse gedeelte van het Amazonewoud, en de link met veeteelt, hebben we besloten om voorlopig niet meer te werken met leder uit Brazilië”, zo kondigde het Zweedse modebedrijf H&M donderdag aan. ”Dat blijft zo tot er geloofwaardige checks bestaan om ons te verzekeren dat het leder niet bijdraagt aan de milieuschade van het Amazonewoud.”

Een woordvoerder van het bedrijf zei nog aan Reuters dat het merendeel van het leder dat wordt gebruikt voor de ontwerpen van hun labels zoals & Other Stories en Cos uit Europa komt, en slechts een klein deel uit Brazilië.

H&M is niet het eerste bedrijf dat zo’n maatregel aankondigt: VF Corp, eigenaar van merken zoals Timberland, Vans en North Face, ging hen vorige week al voor.

Runderen

Volgens de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie Nasa en haar Braziliaanse tegenhanger INPE heeft het Braziliaanse Amazonewoud sinds 2010 niet meer zo hard gebrand als dit jaar. Dat is het gevolg van de massale ontbossing.

Naast soja, houtkap en palmolie is ook de stijgende vraag naar rundvlees een van de voornaamste veroorzakers, en dat kan niet los worden gezien van het leder. Volgens het centrum voor de Braziliaanse leerindustrie, zou het land in 2018 voor 1,44 miljard dollar runderleer hebben uitgevoerd. De grootste afzetmarkten waren de Verenigde Staten, China en Italië.

Corrigeer