Corrigeer
camera closecorrect down facebook gplus Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

“Deze varkentjes zouden wel eens goed bij onze zweefmolens uit de oorlogsjaren kunnen passen”, vindt styliste Griet Snoecks. joh

75 jaar geleden is Antwerpen bevrijd

Bevrijdingsfeesten in ’t stad, op de Schelde en in de lucht

Antwerpen

-

Het is 75 jaar geleden dat Antwerpen werd bevrijd. Dat wordt dit weekend gevierd met parades, een audiovisueel spektakel en een ‘bevrijdingsdorp’ aan de Schelde. Een ingehuurde styliste kijkt toe op de authenticiteit van het feest.

Het centrale thema van de Antwerpse bevrijdingsfeesten is het vieren van de herwonnen vrijheid na WO II en het doorgeven van herinneringen aan de jeugd. We belichten enkele hoogtepunten van het Antwerpse bevrijdingsweekend.

Voertuigencolonne en Little Ships

“Zaterdag zijn er vier grote evenementen”, zegt Ben Laloux van evenementenbureau Sylvester, dat het feest organiseert in opdracht van de stad. “Zo is er eerst een colonne van een honderdtal militaire en civiele voertuigen uit de die tijd, die van Breendonk via Boom over de A12 naar de Scheldestad komen aanrijden, zoals dat ook in 1944 het geval was. Ze houden even halt aan het Stadspark, waarna ze in parade via onder meer de Justitiestraat en de Kasteelpleinstraat naar de Scheldekaaien trekken (zie kaartje, nvdr.), daarbij vergezeld van marchingbands en acteurs.” De voertuigen blijven tot zondagavond op de Scheldekaaien staan.

Na auto’s is het aan de schepen. Daarvoor werd een beroep gedaan op de Dunkirk Little Ships, gewone privéjachten uit de oorlogstijd. “Zij gedenken dat 850 van die jachten, op vraag van oorlogspremier Winston Churchill, 336.000 ingesloten Britse en geallieerde soldaten hebben bevrijd uit de handen van de Duitsers”, aldus Laloux over de heldendaad die ook aan bod komt in de film Dunkirk. Ook de houten kustmijnenveger Bernisse uit 1954 en het stoomschip Hydrograaf sluiten zich aan bij dit flottielje, dat afmeert aan het MAS. Aan Het Steen kan u ook hedendaagse geallieerde oorlogsschepen bezoeken.

Gevechtsvliegtuigen

Griet Snoeks Styliste Bevrijdingsfeesten “De bakfietsen die ik gebruik voor een marktje zijn uniek en onvervangbaar”

Terwijl de boten voorbijvaren, vliegen vijftien historische vliegtuigen over de Schelde. Dat zijn de gevechtsvliegtuigen Spitfire en Hawker Hurricane, bekend van de Battle of Britain en de bevrijding, gevolgd door de lichte bommenwerper Bristol Blenheim en de grote bommenwerper Boeing B-17 Flying Fortress. Daarna volgen de Amerikaanse Mustang P.51, Harvard T-6, Trojan T-28 en de Lockheed Electra, de Australische CAC Boomerang, een Russische Yak 3 en zelfs een Duitse Messerschmitt. De hedendaagse vliegtuigen van de Red Devils van Defensie, twee F-16-straaljagers, een C130 transportvliegtuig, het opleidingsvliegtuig Fouga Magister en natuurlijk de eigen Antwerpse Stampe en Vertongen SV.4 sluiten de colonne.

In dat spektakel te land, op het water en in de lucht spelen de Scheldekaaien een centrale rol. De militaire en civiele voertuigen uit de parade parkeren aan de cruiseterminal. Op het Steenplein toont Defensie hedendaagse militaire voertuigen. Er is een infostand voor kandidaat-militairen en jongeren mogen de klimmuur proberen. Tussen de cruiseterminal en het Zuiderterras wordt een bevrijdingsdorp opgetrokken met onder meer twee historische zweefmolens (paardenmolen met zeteltjes aan een ketting).

Correcte kleding

Om erop toe te zien dat de kledij, de decors, de auto’s en zelfs het eten aangepast zijn aan de jaren 1940-1950, is styliste-interieurarchitecte Griet Snoeks ingehuurd, die onder meer ervaring heeft in het aankleden van tv-series, films en grote evenementen. “In dit spektakel moet ik niet kijken naar de kleding van de mensen die deelnemen aan de voertuigenparade of aan de mensen die het re-enactmentkamp bevolken. Zij hebben hun eigen kledij, die mooi past bij het voertuig waarmee ze rijden. Zij weten wat correct is voor die tijd. Ik huur zelf vaak bij hen als ik iets uit die tijd nodig heb. En ik vraag hen ook gewoon om raad.”

“Fruitkisten zijn ideaal om podia te verhogen of de vloer van de nagebouwde winkels wat op te hogen en reliëf te geven”, aldus Griet Snoeks. joh

“Toch is het in dit geval niet heel moeilijk om het personeel van cafés en cateringstalletjes aan te kleden. Toevallig zijn de boerenkraagjes, dat zijn mannenhemden zonder col, weer in de mode. En wijde broeken met een bandplooi zijn makkelijk te vinden. Voor vrouwen zoek ik wijde rokken, hemdjes met korte mouwen en een gilet met knoopjes.”

“Het grote verschil met een film is dat ik nu een heel groot aantal attributen nodig heb. Zo heb ik een hele hoop houten klapstoeltjes gezocht. Die heb ik uiteindelijk in Nederland gevonden. Het trof me dat ze kleiner waren dan verwacht, zowel de stoelen als de tafels. Ze gaan dienst doen in een stretchtent die we inrichten als een bruin café.”

Foodtrucks

Daar, en in na-oorlogse foodtrucks uit 1945-1950, kan u overigens terecht voor enkele typische specialiteiten uit die tijd, zoals een broodje preskop met mosterd, boterhammen met spek en suiker, bakharing met brood en ajuin, pens met appelmoes en boerensoep.

Griet Snoeks Styliste Bevrijdingsfeesten "Het grote verschil met film is dat ik voor de Bevrijdingsfeesten altijd veel attributen nodig heb”

Voor Griet Snoeks zelf wacht nog wat zaag- en schilderwerk. “Om een dorpssfeer te creëren, gebruiken we decors van een beenhouwerij, een bakkerij, een garage en zo. Maar die decors zijn 5 meter hoog zijn en de luifel van het Zuiderterras reikt maar 4,7 meter hoog. Dus daar wacht nog een klusje”, lacht ze.

Dat brengt ons naadloos bij de toch wel historische stukken die Griet heeft gehuurd. Wat als er iets kapot wordt gemaakt? “We zijn natuurlijk verzekerd. Eventuele stukken aan terrasstoeltjes en -tafels is niet zo erg. Maar als iets zou gebeuren met een van de bakfietsen die ik gebruik voor een marktje, dan hebben we een probleem. Die zijn uniek en onvervangbaar.”

Ook de Grote Markt wordt in het feest betrokken. Ze wordt ’s avonds gebruikt als een openluchtfilm- en spektakelzaal. Het doek dat voor het stadhuis hangt, zal dan dienen als gigantisch projectiescherm. Door de projectie van foto’s, filmfragmenten, krantenkoppen, woorden en cijfers wordt op een hedendaagse manier duidelijk gemaakt hoe de bevrijding van Antwerpen verliep en welke impact de oorlog had op de stad. Het verhaal wordt versterkt door acteurs en dansers vanop een podium voor het scherm. Dit spektakel van 15 à 20 minuten wordt drie keer herhaald, om 20.45 uur, om 21.30 uur en nog een laatste keer om 22.15 uur.

Het parcours van de colonne met militaire voertuigen.  rr

De dag wordt afgesloten met een bevrijdingsbal op de Groenplaats. Eerder spelen Roel Van der Stukken en Jelle Cleymans met een band op de Scheldekaaien. De dag wordt daar afgesloten door Daan, gevolgd door een set van deejay Eddy van Radio Minerva.

Zondag is het bevrijdingsdorp open tussen 10.30 en 17.30 uur. De schepen in het Bonaparte- en Willemdok kunnen zondag worden bezocht, de vliegtuigen geven een airshow en een zogenaamde static show (staande show) op de luchthaven van Deurne. De colonne militaire en burgervoertuigen vertrekt in de vooravond weer vanop de Scheldekaaien richting noorden.

www.antwerpenherdenkt.be

www.belgiumremembers44-45.be

Het beste van Enkel voor abonnees