Corrigeer
camera closecorrect down facebook gplus Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Zeecruiseschepen betalen binnenkort liggeld als ze in Antwerpen aanmeren. jvdp

Cruises meren niet meer gratis aan in Antwerpen

Antwerpen

-

Als de nieuwe cruiseterminal aan de Antwerpse Scheldekaaien af is, zullen cruiseschepen liggeld moeten betalen. Nu meren ze gratis aan.

Voor de zomervakantie werden er veel vragen gesteld bij de cruiseschepen die aanmeren in Antwerpen. De dertig zeecruiseschepen die in 2017 Antwerpen bezochten, hadden bijna evenveel zwavel uitgestoten als alle geregistreerde auto’s in Antwerpen samen. De vraag was dan ook hoe dit te rijmen viel met de lage-emissiezone in de binnenstad. Meer dan dertienduizend mensen ondertekenden een petitie om deze cruiseschepen te weren uit het stadscentrum.

Het Antwerpse schepencollege keurt nu het retributiereglement goed dat ervoor moet zorgen dat vooral propere cruiseschepen naar de stad komen. Aan Het Steen wordt in 2020 een nieuw ponton van 350 meter in gebruik genomen. De zeecruiseschepen zullen dan een retributie moeten betalen voor het gebruik daarvan. Tot nu toe was daar geen regeling over en konden zulke schepen gratis aanmeren in Antwerpen. Om het tarief vast te leggen, keek de stad naar de prijzen die worden gehanteerd in de cruisehavens in Rotterdam, Amsterdam en Zeebrugge. De tonnenmaat van het schip, de havenbeveiligingskosten en de kosten verbonden aan het uit- en inchecken van passagiers worden mee in rekening genomen bij het vastleggen van de ligprijs.

Ook schepen die volgens internationale richtlijnen minder vervuilend zijn, komen in aanmerking voor een korting in de retributie. “Op deze manier wil de stad aan de rederijen van deze zeecruiseschepen een goede stimulans bieden om een extra stap richting duurzaamheid te zetten”, zegt Antwerps toerismeschepen Koen Kennis (N-VA).

De Antwerpse gemeenteraad moet dit retributiereglement nog goedkeuren. Het zal vanaf 1 januari 2020 van kracht zijn en al zeker duren tot 31 december 2025.  svw

INFO

Het beste van Enkel voor abonnees