Receptie en boekvoorstelling voor 400 genodigden

100 jaar Landelijke Gilde Zaffelare feestelijk ingezet

De Landelijke GIlde Zaffelare beleeft dit weekend het hoogtepunt van haar eeuwfeest. Vrijdagavond waren om en bij de 400 genodigden bij het academisch momentje met de boekvoorstelling van '100 jaar Landelijke Gilde Zaffelare' en een gigantische receptie. "We wilden dit met veel mensen vieren en daar zijn we in elk geval al in geslaagd", aldus een fiere voorzitter Herman Boussaer in de feesttent in de Rechtstraat.

Felicitaties, lof, bloemetjes, gigantische wenskaarten, sleutelhangers voor alle leden van de LG, het pittige biertje 'Straffe Gilde: de eeuweling uit Zaffelare heeft zijn viering niet gemist. Landelijke Gilde Zaffelare is dan ook een buitenbeentje in zijn soort, zo is het de enige LG-afdeling die een eigen wielerclub uit de grond stampte, hoorden we van de provinciale consulent. Wensen waren er na de openingsspeech van voorzitter Herman Boussaer ook van de vrouwelijke tegenhanger, de Zaffelaarse KVLV. 

Oproep voor de Lootse adviesraden

De rijke lokale geschiedenis zit natuurlijk ingebed in de geschiedenis van de Boerenbond die op zijn beurt een katholieke reactie was op de socialistische en liberale impact op de steden. De benaming Landelijke Gilde kwam er in de jaren 70 bij een herstructurering van de organisatie. Nieuwe noden na de hervorming van de landbouw na de Tweede Wereldoorlog maakten die noodzakelijk. "De focus van de beweging, de sociale belangen van de landbouwers verdedigen, verplaatste zich naar het verbinden van de plattelandsgemeenschap. Iets wat in Zaffelare zeker gelukt is, denken we maar aan de brede focus op sociale, culturele en sportieve activiteiten sinds de jaren '80 van de vorige eeuw", stelde burgemeester Yves Deswaene. De burgervader stelde vast dat er in Lochristi nog 352 land- en tuinbouwers zijn, maar dat de oppervlakte van de cultuurgrond dezelfde blijft, zij het met een gigantische schaalvergroting. Deswaene deed een opmerkelijke oproep naar mensen uit het veld om ook lokaal voor een nieuwe schwung te zorgen, door hun expertise te delen in onder meer de milieuadviesraad (MAR) en de GECORO. "Jullie kennen de noden, zet julllie schouders onder onze adviesraden", klonk het. 

Feestboek

Hoofdsamensteller van het feestboek "100 Jaar Landelijke Gilde Zaffelare" Bruno Vandekerckhove schetste het ontstaan van het werk. Sinds november 2017 verdiepte hij zich samen met enkele collega's in de geschiedenis van de  Boerenbond, om in april 2018 de eerste interviews met oud-bestuursleden af te nemen. De lokale geschiedenis uitspitten was moeilijker dan verwacht, onder meer omdat de stichtingsakte tot op vandaag onvindbaar blijft. "Mogelijk ging het document verloren in een brand", opperde Vandekerckhove. Veel documentatiemateriaal werd aangereikt door Sofie De Sutter uit de Nerenhoek. Zij woont op de plaats waar de LG werd opgericht. Ook lokaal heemkundige Bert Vervaet droeg zijn historisch steentje bij bij het opzoekings- en puzzelwerk. "Met opzet besteedden we heel wat aandacht aan twee bijzondere lokale initiatieven", aldus het redactieteam. "Naast de toch wel unieke wielerclub hebben we ook oog voor de 14 deelnames met een praalwagen aan het Bloemencorso in Blankenberge."

Na de vele speeches en lofbetuigingen volgde een gigantische receptie, maar de echte "Schreeuw van de Eeuw" moest toen nog komen, met een gigantische fuif met covergroep 'Ontpopt' die de tent op zijn kop zetten tot bijna half twee deze ochtend. De fotoreeks daarvan krijgt u later op de dag. 

Het eeuwfeest van de Landelijke Gilde gaat morgen voort, met om 9 uur de tractorwijding vanuit de Nerenhoek, een feestelijke maaltijd en een heleboel namiddagactiviteiten in en om de feesttent op het erf van Herman Boussaer in de Rechtstraat in Zaffelare. 

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio