Sinead O’Connor: “Altijd moslim geweest, zonder het te weten”

Sinead O’Connor: “Altijd moslim geweest, zonder het te weten”

Sinead O’Connor Foto: RTÉ

“Ik was al heel mijn leven een moslim. Ik besefte het alleen niet.” De Ierse zangeres Sinead O’Connor (52) heeft uitvoerig uitgelegd waarom ze zich vorig jaar tot de islam heeft bekeerd. Ze voelt dat ze thuiskomt in haar nieuwe geloof. En bewijst vervolgens dat ze ons nog steeds kippenvel kan bezorgen met haar monsterhit “Nothing compares 2U”.

Een felrode abaya en dito hoofddoek. In die traditionele religieuze outfit verscheen Sinead O’Connor – of beter: Shuhada Sadaqat, zoals ze zich nu laat aanspreken – op de Ierse openbare omroep RTÉ. Ze was te gast in een populaire talkshow als onderdeel van haar comeback.

Sinead O’Connor: “Altijd moslim geweest, zonder het te weten”
Sinead O’Connor. Foto: RTÉ

De zangeres uit Dublin, die wereldfaam vergaarde met haar hit Nothing compares 2U uit 1990, is terug na een pauze van vijf jaar. “Ik heb echt jaren zo hard gewerkt dat ik opgebrand was. Dit is, veronderstel ik, mijn comeback. Ik dacht eigenlijk dat niemand meer geïnteresseerd zou zijn. Dat niemand tickets voor mijn shows zou kopen. Dat niemand me zelfs nog zou boeken”, legde ze uit in Late late show.

Onderdrukt land

Het interview ging ook over het geloof. Sinead O’Connor maakte in oktober vorig jaar bekend dat ze moslima was geworden en voortaan een hoofddoek draagt. “Wie de Koran bestudeert, realiseert zich dat je je hele leven moslim bent en het niet beseft. Dat is mij overkomen.”

LEES OOK. Rockster Sinéad O’Connor bekeert zich plots tot de islam en verandert haar naam

“Ik ben 52. Opgegroeid in een heel ander Ierland dan nu. Het was religieus gezien een zeer onderdrukt land (overwegend streng katholiek, nvdr.). Iedereen voelde zich ellendig. Niemand vond vreugde in God.”

De artieste vertelde dat ze als jongere de Bijbel heeft bestudeerd. En daarna de heilige boeken van andere godsdiensten om “de waarheid over God te vinden”. Ze hield de Koran als allerlaatste, omdat ze naar eigen zeggen zoveel vooroordelen over de islam had. “Toen ik hoofdstuk 2 las, besefte ik dat ik thuiskwam. Ik was al heel mijn leven een moslim. Ik besefte het alleen niet.”

O’Connor noemt de islam een manier van denken. “Je kunt moslim zijn zonder het officieel te zijn. Een moslim gelooft dat je niets in het universum moet aanbidden. Behalve God.” Haar hoofddoek draagt ze wanneer ze wilt, vertelde ze. “Er bestaan geen regels. Voor mij is de hijab hetzelfde als mijn kruisbeeldje vroeger (als christen, nvdr.).”

Sinead O’Connor: “Altijd moslim geweest, zonder het te weten”
Op de sofa in ‘Late late show’. Foto: RTÉ

Ouder lichaam, jongere geest

In de uitzending zong Sinead O’Connor live en begeleid door een kamerorkest twee songs. Een daarvan was haar wereldhit Nothing compares 2U. Haar stem bleek nog even krachtig en zuiver als drie decennia geleden. Zie het optreden hieronder.

O’Connor kreeg hoofdzakelijk positieve reacties op haar optreden. “Ze is nationaal erfgoed, en we moeten haar ook zo behandelen”, schreef een fan op sociale media. Het moet een hart onder de riem zijn, want het voorbije jaar kreeg ze veel bagger over zich heen vanwege haar bekering.

De 52-jarige zangeres vertelde tot slot dat ze zich 17 voelt. “Hoe ouder mijn lichaam word, hoe jonger ik word.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees