Oud maar niet versleten: Vinokourov en Jalabert kronen zich tot wereldkampioen Ironman

Oud maar niet versleten: Vinokourov en Jalabert kronen zich tot wereldkampioen Ironman

Aleksandr Vinokourov

Twee opvallende winnaars op het WK Ironman 70.3 (de halve afstand) in Nice zondagmiddag: Aleksandr Vinokourov en Laurent Jalabert. De twee ex-topwielrenners haalden het bij de amateurs in hun respectievelijke leeftijdscategorieën.

Eens een topsporter, altijd een topsporter. Geen rustig wielerpensioen voor voormalige toprenners Aleksandr Vinokourov (45 jaar) en Laurent Jalabert (50 jaar). Meteen nadat ze stopten als wielerprof ruilden ze hun koersfiets in voor een triatlonbolide. Tegen de wereldtop konden ze het niet halen, maar bij de amateurs (al prefereren die liever de term age groupers) lieten ze de voorbije jaren mooie dingen zien. En nu zijn ze beiden wereldkampioen. Op de halve afstand weliswaar, dat is 1,9 kilometer zwemmen, 91,3 kilometer fietsen en 21,2 kilometer lopen.

In Nice haalde Vinokourov het in de leeftijdscategorie van 45 tot 49 jaar héél erg nipt voor de Fransman Laurent Lambert in een tijd van 4 uur 28 minuten en 47 seconden. In de categorie van 50 tot 54 jaar toonde Laurent Jalabert zich ruimschoots de sterkste met een chrono van 4 uur 34 minuten en 55 seconden.

 

 

Van alle deelnemers - inclusief de profs - zette Vinokourov de 92e tijd neer. In het fietsen waren amper 14 atleten straffer. Hij legde de 91 bijzonder heuvelachtige kilometers dan ook af aan een gemiddelde snelheid van 38,24 kilometer per uur. Ter vergelijking. Bart Aernouts had de vierde snelste fietstijd van alle deelnemers met een gemiddelde snelheid van 39,5 kilometer per uur.Jalabert was 171e over alle leeftijdscategorieën. De Fransman zette nog de 57e fietstijd neer.

Bij de mannelijke profs ging de zege naar de jonge Noor Gustav Iden in 3 uur 52 minuten en 35 seconden. Onze landgenoot Bart Aernouts werd zesde (lees het verslag hier). Er was bij de mannen één Belgische wereldtitel bij de amateurs. In de leeftijdscategorie van 30 tot 34 jaar ging de zege naar Lukas Bosmans.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.