Man in vorm Jasper Philipsen rijdt WK bij de beloften en is meteen favoriet voor de regenboogtrui

Man in vorm Jasper Philipsen rijdt WK bij de beloften en is meteen favoriet voor de regenboogtrui

Foto: BELGA

Derde in Brussel, tweede in Fourmies. Jasper Philipsen baalde twee dagen op rij na het missen van de zege. Toch is er ook goed nieuws. Na een lang en zwaar seizoen is het vat nog niet af. Daarom belde de 21-jarige sprinter zelf naar bondscoach Rik Verbrugghe om toch het WK voor de beloften te mogen rijden. Ons land heeft een topfavoriet in huis, al zal de prof van UAE Emirates die regenboogtrui nooit mogen dragen.

LEES OOK. Bouhanni maakt bizarre crash na lijf-aan-lijf-gevecht met Philipsen, Jasper Stuyven ontsnapt

Zesenzestig koersdagen, waarvan 70 procent in de World Tour. De ploegleiding van UAE Emirates heeft Jasper Philipsen tijdens zijn eerste seizoen in de World Tour niet gespaard. De 21-jarige sprinter werd zowel in het voorjaar, als in de Tour voor de leeuwen gegooid. Maar kijk, we zijn september en Philipsen doet nog steeds mee voor de prijzen. Gisteren in het Noord-Franse Fourmies werd hij tweede achter Pascal ­Ackermann. Die Duitser troefde hem zaterdag samen met Caleb Ewan opnieuw af in Brussel. Philipsen werd derde, ondanks het feit dat hij eigenlijk niet zou sprinten. “Ik moest de sprint aantrekken voor Alexander Kristoff. Hij zat in eerste instantie ook in mijn wiel, maar koos in laatste instantie voor het wiel van Ackermann. Ik was dus niet meer van nut en ben dan zelf ook maar beginnen sprinten”, aldus Philipsen, die in de Tour ook al een paar keer gebruikmaakte van de vreemde wisselwerking tussen hem en Kristoff.

Man in vorm Jasper Philipsen rijdt WK bij de beloften en is meteen favoriet voor de regenboogtrui
Foto: GOYVAERTS/GMAX AGENCY

Op de Houba De Strooperlaan vertrok Philipsen vanuit negende stelling, waarna hij bijna iedereen voorbij snelde aan de andere kant van het wegdek. Lag de meet tien meter verder, dan was het prijs. Tot zijn frustratie zat een tweede seizoenszege er niet in. In ­Quebec en Montréal is Kristoff niet van de partij en mag hij helemaal zijn ding doen. “Alleen is het deelnemersveld daar zwaarder en moet ik ook nog de heuvels overleven.”

Na Canada rijdt Philipsen nog één koers, waarin hij wel veel kans maakt op de zege: het WK bij de beloften. Hij twijfelde lang om deel te nemen, maar hakte deze week dan toch de knoop door. “Ik heb zelf naar Rik gebeld om te zeggen dat ik toch wil meedoen. Het parcours moet mij wel liggen, alleen de tegenstand ken ik niet. Het is al een tijdje geleden dat ik nog een beloftenkoers reed.”

Drie profs in selectie

Philipsen is al twee jaar prof, maar omdat hij nog steeds jonger is dan 23 laat het reglement van de UCI toe dat hij nog het WK bij de beloften rijdt.

Dit jaar worden drie van de zes plaatsen in de Belgische selectie voor de wegrit van de beloften ingenomen door profs. “Brent Van Moer en Stan Dewulf zullen ook het WK bij de beloften rijden”, aldus Philipsen.

Op een parcours van 193 kilometer is hij alvast een van de grote favorieten. Als hij wint, wordt hij de eerste Belg sinds Eddy Merckx in 1964 (toen nog het WK voor amateurs) die daarin slaagt. Al zal Philipsen die eventuele regenboogtrui als prof nooit in een wedstrijd kunnen dragen.

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.