Schutter doodgeschoten

Agent geopereerd maar nog steeds “in levensgevaar” na kogel in het hoofd bij banale verkeerscontrole in Luik

Video: Belga

In Luik is maandagochtend een agent zwaargewond geraakt bij een schietpartij. Franstalige media schreven eerst dat de agent om het leven was gekomen, en vervolgens werd gemeld dat de man hersendood was, maar die berichten bleken niet te kloppen. De agent verkeert wel nog steeds in levensgevaar, ook na een operatie maandagmiddag. De schutter is overleden.

De feiten speelden zich maandagochtend rond 8.20 uur af in de Rue de Visé in Luik. De politie wou er een bestuurder van een geparkeerde wagen controleren omdat hij leek te slapen achter het stuur. De man greep meteen naar een wapen, en schoot de agent neer. De collega van de getroffen politieman reageerde meteen en schoot de dader neer. Het gaat om een dertiger uit de regio die bij de politie bekendstond voor drugsfeiten.

De agent zou door de kogel aan het hoofd gewond geraakt zijn. Het gaat om Maxime Pans, een 33-jarige vader van twee kinderen. De man is er erg aan toe, en zijn situatie ging verder achteruit in het ziekenhuis. Hij werd maandagmiddag geopereerd en verkeert in “zeer kritieke” toestand, maar is dus niet zoals eerder gemeld hersendood. “Onze collega is geopereerd. Hij ligt op intensieve zorgen en hij verkeert nog steeds in levensgevaar”, zo liet de communicatiedienst van de politie van Luik weten.

Getuige: “Er was veel bloed”

Jessica Vandervecken, die in de straat woont, was met haar tweejarig zoontje in de buurt toen het drama gebeurde. “Ik heb enkel een man op de grond zien liggen. Er was erg veel bloed. Waarschijnlijk was het de aanvaller, want er zaten enkele agenten op hem.” De vrouw maakte ook enkele foto’s. “Maar nu blijf ik binnen en ver van de ramen. Het is te gevaarlijk met mijn zoontje van twee. Ik heb wel nog gezien dat er twee ziekenwagens vertrokken zijn.”

Willy Demeyer (PS), burgemeester van Luik, zegt in een bericht op Twitter dat er vandaag “veel emoties zijn in Luik”. Hij eert de moed en de toewijding van de agenten. Normaal gezien zou maandag ook de Fastes de la Police Liégeoise plaatsvinden, een ceremonie waarbij de agenten van de stad geëerd worden, maar die is geannuleerd.

Minister Geens: “Geen geweld op politie tolereren”

“In onze samenleving kunnen we geen geweld op de politie tolereren. De overheid bleef de afgelopen jaren niet doof voor de vragen vanuit de politie tot een streng beleid. Net omdat geweld tegen mensen die onze samenleving veiligstellen absoluut niet kan”, reageert minister van Justitie Koen Geens op de schietpartij. De minister voegt er nog aan toe dat het strafwetboek voorziet in een strengere bestraffing voor misdaden of wanbedrijven, gepleegd op agenten die drager zijn van het openbaar gezag.

De liberale politievakbond vindt dit alles alvast niet voldoende. VSOA Politie eist van de kamerleden “een concreet initiatief om het strafwetboek aan te passen zodat geweld tegen politieagenten ( en hulpverleners in het algemeen) steeds bestraft wordt met de maximale straf”. Alleen zo kunnen de daders “op een harde en gepaste manier bestraft worden en als voorbeeld dienen voor andere geweldplegers”.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees