Gentse bluesmuzikant lanceert videoclip op Wereld Zelfmoordpreventie Dag

Guy Verlinde schrijft song voor vriendin die uit het leven stapte

Gent - De Gentse blueszanger Guy Verlinde lanceert vandaag, dinsdag 10 september, Wereld Zelfmoordpreventie Dag een nieuwe single en bijhorende videoclip uit zijn recent verschenen soloplaat All is forgiven. Het gaat om de single Dance trough the night. "Ik speelde dat nummer tijdens een herdenkingsdienst van een goede vriendin die in 2011 uit het leven stapte, maar ik deed er jaren over eer ik het ook kon opnemen op plaat", aldus Guy Verlinde.

"Ik leerde de betrokken vrouw  kennen tijdens één van mijn optredens. Ze was zeer enthousiast en vertelde me dat mijn liedjes haar raakten en dat ze haar opnieuw energie gaven. Ze kwam geregeld terug en telkens liet ze me aanvoelen dat haar batterijen na een optreden van mij opnieuw opgeladen waren. Ze  leek mij een zeer positieve vrouw, maar tegelijk voelde ik dat ze wel met wat zaken zat. Na verloop van tijd groeide de relatie, die in het begin een pure band-fan relatie was, uit tot een vriendschap. Maar het bleef moeilijk om echt tot haar door te dringen. Ik wist dat ze door een moeilijke scheidingsfase ging, maar veel details liet ze niet los. Op een bepaald moment kreeg ik, toen ik 's nachts thuis kwam na een optreden, via Facebook een chat van iemand die ik niet kende. Het bleek haar nichtje te zijn. Ze liet me weten dat haar tante uit het leven gestapt was. Ze vertelde dat mijn muziek veel voor haar tante  betekende en een heel belangrijk houvast was waaruit ze positieve energie haalde", vervolgt Guy Verlinde. 


"Een lied is vaak zo vlug weer verdwenen en tegelijk heeft het de kracht om de wereld te veranderen. 
Ik was aan de ene kant blij dat mijn muziek haar kracht gaf in donkere dagen, maar ook verdrietig dat ze haar obstakels uiteindelijk niet heeft kunnen overwinnen. Haar overlijden sloeg niet enkel haar familie knock-out, maar was een grote shock bij veel mensen in de bluesscene. Het afscheid had in intieme kring plaats. Dat was een beslissing van de familie, die het er moeilijk mee had om aan de buitenwereld uit te leggen dat hun dochter was overleden door zelfmoord. Samen met enkele mensen hebben we later een eigen herdenkingsdienst georganiseerd, met de muziek die ze graag hoorde. We nodigden ook de familie uit en achteraf bleek die plechtigheid een zeer positief effect te hebben op de familie die op die manier kennis maakte met de vriendenkring van hun dochter en met de muziek die  haar zo vaak doorheen moeilijke tijden had geholpen. Het is voor die herdenkingsdienst dat ik Dance through the night schreef."

Bewuster omgaan met gemoedstoestand van anderen

"Sinds zij er niet meer is, merk ik dat ik veel bewuster omga met de gemoedstoestand van iemand. We zeggen veel te vaak dat het goed gaat, terwijl het niet zo is. Soms doorprik ik die ballon, wat me niet altijd in dank wordt afgenomen. Ik denk dat we allemaal meer oog moeten hebben als iemand zich plots afsluit van de wereld en dan weer te uitbundig vol plannen te voorschijn komt. Social media stellen het leven  mooier voor dan het in werkelijkheid is. En daarom is het aan elk van ons om die schone schijn te doorprikken en oog te hebben voor hoe een persoon zich echt voelt: is het iets tijdelijk of wordt het chronisch?" besluit Verlinde en hij besluit met volgende gedachte: "Bij zelfmoord vragen we ons vaak af, of we genoeg hebben gedaan, of we het konden vermijden. Maar eigenlijk is dit zinloos en naast de kwestie. Het is misschien enkel een ijdele poging ons geweten te sussen. Het enige wat we kunnen doen is de herinnering levendig houden, ook al is dat niet altijd eenvoudig en ebt de pijn traag weg. Het blijft vreemd dat een wereld vol welvaart niet een wereld vol welzijn met zich meebrengt.

Informatie over Werelddag Suicidepreventie is te vinden op deze site. Info over de muziek van Guy Verlinde op de site van de artiest. 

 

 

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio