Bondscoach neemt Remco Evenepoel mee naar WK wielrennen: “Wil hem laten proeven van grote werk”

Bondscoach neemt Remco Evenepoel mee naar WK wielrennen: “Wil hem laten proeven van grote werk”

Foto: Photo News

Bondscoach Rik Verbrugghe heeft Remco Evenepoel in zijn selectie van zowel de wegrit als het tijdrijden opgenomen voor het WK wielrennen in Yorkshire (22-29 september). Is zijn deelname aan de tijdrit als Europese kampioen evident, komt de wegritselectie voor het 19-jarige toptalent toch als een kleine verrassing. “We willen Remco nu al de nodige ervaring laten opdoen met het oog op toekomstige WK’s en de Olympische Spelen”, legde Verbrugghe uit.

“We hebben de voorbije tijd de WK-selectie van Remco besproken met zijn team Deceuninck-Quick-Step en Patrick Lefevere”, vertelde de Belgische T1. “Omdat ook Remco zelf vragende partij was, hebben we beslist hem mee te nemen naar Engeland. Iedereen weet dat hij een speciaal geval is, en het is voor niemand duidelijk waar zijn limieten op zijn leeftijd net liggen. Een parcours van ruim 280 kilometer is voor een jonge coureur pittig, maar we willen hem nu al laten proeven van een WK. Hij kan veel ervaring opdoen, die hij later in zijn loopbaan voor andere WK’s en ook de Spelen kan gebruiken. Een bepaalde druk leggen we hem zeker niet op.”

Naast Evenepoel rekent Verbrugghe voor de wegrit ook al zeker op Philippe Gilbert, Greg Van Avermaet, Oliver Naesen en Dylan Teuns. De drie andere namen onthult de bondscoach later. Bij de tijdrit krijgt de jonge Brabander het gezelschap van Yves Lampaert en Victor Campenaerts.

LEES MEER.WK wielrennen: vijf profs geselecteerd, ook Remco Evenepoel rijdt de wegrit

Geen makkelijke selectie

Het was helemaal niet makkelijk om de selectie samen te stellen”, vertelde Verbrugghe. “Er zijn dit jaar heel veel renners die getoond hebben klaar te zijn voor een WK.”

“Ik moet voor mijn selectie enkele moeilijke knopen doorhakken”, vertelde Verbrugghe maandag op een persmoment in brasserie Den Coninck van Spaignien op de Brusselse Grote Markt. “De vijf renners die ik al opgeroepen heb, toonden de voorbije maanden dat ze een WK-ticket verdienen. De drie andere namen maak ik volgende maandag bekend, als de wedstrijden in Montreal, Quebec en ook de Vuelta afgelopen zijn. De koersen in Canada hebben een soortgelijk parcours als in Yorkshire en zullen me prima indicaties geven. Ik heb al contact opgenomen met de betrokken renners, en ze weten dat ze in aanmerking komen voor het WK. Ze moeten me nu voor een selectie overtuigen.”

Verbrugghe kiest in zijn selectie maar voor een zogenaamde helper, die nog aangeduid moet worden. De zeven andere renners, waarvan vijf namen al bekend zijn, hebben volgens de bondscoach het profiel om het WK te winnen. “We zijn misschien niet de topfavoriet, maar trekken met een sterke selectie en ambitie naar Engeland. Het is nu mijn taak om iedereen op dezelfde lijn te krijgen. Het is belangrijk om vooraf duidelijke afspraken te maken. Maar ik heb er vertrouwen in dat het zal lukken en we een goed WK tegemoet gaan.”

Kansen Van Avermaet

Ook van Van Avermaet verwacht de bondscoach veel. “Greg staat er altijd”, gaf Verbrugghe meer uitleg. “Hij is het soort renner dat als het ware uit het niks wereldkampioen kan worden. Denk maar aan de Clasica San Sebastian, waar hij kort na een zware Tour als tweede eindigde (na Evenepoel, red). Bovendien komt hij op een parcours van ruim 280 kilometer het best uit de verf.”

“Dylan heeft dan weer die goeie punch bergop”, vervolgde de bondscoach. “Dat kan van pas komen in de finale. Hij is goed bezig in de Vuelta en won knap een rit in de Tour. Hij toont ook steevast de juiste mentaliteit. Ook hiervoor verdient hij een WK-selectie.”

“Oliver reed een zeer degelijke BinckBank Tour. Hij liet daar zien dat hij in de goede flow zit”, besloot Verbrugghe, die voorts benadrukte dat Thomas De Gendt zelf vragende partij was om het WK dit jaar te laten schieten. “Thomas heeft me zelf laten weten dat hij het WK dit jaar liever niet reed. Hij koerste de voorbije maanden de drie grote rondes en zit niet meer super fris. En net dat is belangrijk voor een WK.”

Programma

De mannen werken hun wegrit (284,5 km) op zondag 29 september af in en rond Leeds, de vrouwen moeten de dag voordien aan de bak in Bradford voor een tocht van 149,5 km. De tijdrit bij de mannen staat enkele dagen eerder, op woensdag 25 september, in Northallerton (54 km) op de planning. De vrouwen strijden dinsdag al in Ripon (32,5 km) voor het goud.

Het WK start zondag 22 september met de gemengde ploegenestafette. De dagen nadien volgen de wedstrijden bij de junioren en beloften. Maandag (23/09) staan de tijdritten bij de mannen en vrouwen junioren op de planning, dinsdag (24/09) zijn de mannen beloften aan de beurt. De junioren mannen kruipen donderdag (26/09) de fiets op voor hun wegrit, hun vrouwelijke collega’s vrijdag (27/09). Diezelfde dag strijden ook de mannen beloften om de wereldtitel.

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.