Analyse Media Day Pro League basketbal

ANALYSE. BeNe-League in de koelkast, Pro League presenteert “anderhalve” competitie

ANALYSE. BeNe-League in de koelkast, Pro League presenteert “anderhalve” competitie

De Pro League presenteerde op een Media Day de nieuwe campagne van de EuroMillions League die vrijdag met Oostende-Limburg United aanvat. Wie dacht dat dit het laatste Belgische seizoen was in de eerste klasse is er aan voor de moeite.

De Pro League is nochtans al sinds vorig jaar in gesprek met de Nederlandse Eredivisie voor een BeNe-League. Op de Media Day werd echter duidelijk dat er geen vooruitgang is en dat dit project jammer genoeg in de koelkast steekt. Weer een gemiste kans om het basketbal in de Lage Landen op alle vlakken een boost te geven!

ANALYSE. BeNe-League in de koelkast, Pro League presenteert “anderhalve” competitie
EuroMillions League Media Day Foto: BELGA

De nieuwe campagne van de EuroMillions League is niet meer met een dubbele speelronde, wel met een anderhalve. Twee groepen van vijf en gebaseerd op de rangschikking van vorig seizoen. Een formule die totaal niet aantrekkelijk is en elke speeldag twee teams niet in actie laat komen. Nu de BeNe-League niet meer aan de orde is, moeten de verantwoordelijken van de Pro League op zoek gaan naar een Belgische uitbreiding van de EuroMillions League. Het presenteren van een app, evenementen en inzetten op social media is leuk, maar brengt in een competitie met opnieuw slechts tien ploegen en een play-offs met acht bijzonder weinig animo.

De afname van publieke belangstelling in de basketzalen is al enkele jaren immers een feit. Een Pro League waar semi-professionele ploegen worden toegelaten, zoals in de Nederlandse Eredivisie, is meer dan ooit aan de orde. De verantwoordelijken van de Pro League moeten dringend uit de “ivoren toren” komen en in eerste instantie investeren in meer kwantiteit. Er is inderdaad geen markt meer voor een profcompetitie in België met twaalf tot veertien ploegen. Zet de tering naar de nering en zet dus zo snel mogelijk die deur open voor ploegen uit onder meer Gent, Waregem of andere teams uit tweede klasse die met een semi-professionele structuur de Belgische eerste klasse misschien op korte termijn een nieuwe elan kunnen geven. Want, tien ploegen en opnieuw play-offs met acht is echt wel een joke!

Corrigeer