Corrigeer
camera closecorrect down eyefacebook gplus Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

De vestiging van Carrefour Market in Shopping Center M2 sluit op 15 september de deuren.  Mmd

Supermarkt gaat eind deze week dicht

Leegstand nekt Carrefour

Maasmechelen

-

De Carrefour Market in Maasmechelen sluit op 15 september de deuren. Niet genoeg klanten omdat de helft van de winkels in winkelcentrum M2 leegstaat, luidt het. De vernieuwingsoperatie van M2 lijkt voor Carrefour alleszins te laat te komen.

De Carrefour Market in winkelcentrum M2 in Maasmechelen is een zelfstandige vestiging van de winkelketen, uitgebaat door de Limburgse familie Cretskens. De verzelfstandiging kwam er na de grote herstructurering van Carrefour in 2010, die toen de vestigingen in Genk-centrum, Maaseik en de M2 in Maasmechelen trof.

Negen jaar ging het dus goed, maar op 15 september sluit de supermarkt dus toch de deuren. “Onze vestiging was niet rendabel, mede door de leegstand in M2”, zegt Carrefour-woordvoerder Marco Demerling. Dat wordt ook bijgetreden door de Groep Cretskens. “Bijna de helft van de winkelpanden staat er leeg, er is te weinig zichtbaarheid en de eigenaar van het shoppingcenter ondernam weinig acties om meer klanten naar de M2 te lokken. Dat is voor een warenhuis op termijn niet meer leefbaar”, zegt Suzy Lemmens.

Opmerkelijk: Groep Cretskens blijft wel uitkijken naar een nieuwe locatie in Maasmechelen. “We willen inderdaad opnieuw een winkel in de gemeente, maar liefst buiten het shoppingcenter.”

Het warenhuis houdt tot de sluiting een uitverkoop, heel wat winkelrekken zijn al leeg. “Ik heb nog net kunnen vinden wat ik nodig had”, aldus een klant. “Ik zal nu naar een andere supermarkt moeten uitkijken. Ik hoor wel dat er hier een Albert Heijn zou komen, maar of dat waar is, weet ik niet.” Albert Heijn steekt inderdaad niet onder stoelen of banken dat het graag een vestiging wil openen in Maasmechelen. “Wij zijn zeer tuk op die regio, maar concrete plannen of onderhandelingen zijn er nog niet”, reageert woordvoerder Ann Maes.

Vernieuwingsplan

Bij Shopping Center M2 willen ze pas eind deze week reageren. Door het vertrek van Carrefour Market komt er een handelsruimte van 10.000 m2 vrij in het winkelcentrum waar onder andere Action, Gamma en McDonald’s ook vestiging hebben. De Carrefour is veruit de grootste winkel in M2, dat het niet zo goed doet. Het aantal bezoekers is tussen 2007 en 2017 gedaald van 1,9 miljoen naar 1,4 miljoen.

Zoals bekend werken de eigenaars van La Société Générale Immobilière de Belgique aan een grondige opfrisbeurt van het shoppingcenter aan de Koninginnelaan in Eisden. Dat ambitieus vernieuwingsplan werd eind februari aan de pers voorgesteld. Er komen zowaar vier gebouwen bij, met ruimte voor 4.000 m2 winkels, horecazaken en een ‘slide park’ met gigantische glijbanen. De uitbater wil met de herstructurering het dalende bezoekersaantal en de leegstand tegengaan.

In de Carrefour in M2 werken vandaag tien werknemers. “Zij kunnen met behoud van loon aan de slag in één van onze andere vestigingen in Maaseik, Opglabbeek en Hoeselt”, vertelt woordvoerder Suzy Lemmens.

Het beste van Enkel voor abonnees