Didier Reynders krijgt Justitie als portefeuille in Europese Commissie

Video: Belga

Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken en Defensie Didier Reynders (MR) wordt in de nieuwe Europese Commissie bevoegd voor Justitie. Dat heeft de nieuwe voorzitter van de Commissie, de Duitse Ursula von der Leyen, dinsdagmiddag bekendgemaakt.

LEES OOK. “Altijd tweede, nooit de gele trui”: vijf dingen die je moet weten over Didier Reynders (+)

Als Europees commissaris voor Justitie wordt Reynders ook bevoegd voor de rechtsstaat. In het licht van de lopende procedures tegen Polen en Hongarije krijgt Reynders daarmee een aanzienlijke verantwoordelijkheid.

De voorbije jaren toerde Reynders als minister reeds Europa rond met zijn voorstel om een mechanisme in te voeren dat de naleving van de principes van de rechtsstaat in alle Europese lidstaten periodiek tegen het licht houdt.

Ursula von der Leyen verrast

Von der Leyen verraste met haar ploeg voor de Europese Commissie. Ze zal in totaal met acht vicevoorzitters werken, onder wie de Nederlander Frans Timmermans, die het Europese klimaatbeleid zal coördineren, en de Deense Margrethe Vestager, die bevoegd wordt voor digitale zaken, maar verrassend genoeg ook haar bevoegdheid Mededinging houdt.

Als commissaris voor Mededinging gooide Vestager in de uittredende commissie van Jean-Claude Juncker hoge ogen. Ze deinsde er niet voor terug de Frans-Duitse fusie van Alstom en Siemens tegen te houden en deelde torenhoge boetes uit aan Amerikaanse techreuzen als Google die ze misbruik van zijn dominante marktpositie aanwreef.

Didier Reynders krijgt Justitie als portefeuille in Europese Commissie
Ursula von der Leyen.

Een andere verrassing in de nieuwe Commissie is de aanstelling van Phil Hogan tot commissaris voor Handel. De Ier was onder Juncker reeds commissaris voor Landbouw en zal de komende vijf jaar mogelijk de handelsgesprekken met het Verenigd Koninkrijk moeten opstarten, als het land eenmaal de EU verlaten heeft. De belangrijkste hinderpaal voor de Brexit is nog steeds de backstop, die een harde grens met... het Ierland van Hogan moet vermijden. De Ierse premier Leo Varadkar reageerde al dat de benoeming van Hogan voor zijn land “zeker een voordeel” is.

Het was dinsdag ook uitkijken welke portefeuille de Franse kandidaat Sylvie Goulard zou krijgen. Zij wordt Europees commissaris voor Interne Markt. Opvallend is tevens dat de Italiaanse oud-premier Paolo Gentiloni Economie krijgt.

De Luxemburger Nicolas Schmit volgt Marianne Thyssen (CD&V) op als commissaris voor Werkgelegenheid.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees