Zo gek was zelfs de soap rond Neymar niet: Football-vedette krijgt beoogde transfer door zichzelf onmogelijk te maken bij nieuwe club

Zo gek was zelfs de soap rond Neymar niet: Football-vedette krijgt beoogde transfer door zichzelf onmogelijk te maken bij nieuwe club

Foto: AP

Wie dacht dat de transfergekte alleen voor dolle toestanden zorgt in het voetbal, zit ernaast. De manier waarop American Football-vedette Antonio Brown van de Pittsburgh Steelers uiteindelijk naar de New England Patriots verkaste, leest als een ware soap met enkele vreemde plotwendingen en vooral meerdere onfrisse praktijken.

De transfersoap rond Neymar hield Europa (en Zuid-Amerika) deze zomer in de ban maar de Braziliaanse vedette bleef uiteindelijk gewoon in Parijs, hoewel hij zelf had aangegeven veel liever terug te keren naar Spanje. Misschien dat hij volgende keer een voorbeeld kan nemen aan de American Football-speler Antonio Brown. Die vedette kreeg wel zijn zin maar versierde zijn transfer in de NFL op een wel erg onfrisse manier. Een chronologisch overzicht van één van de meest bizarre transfersoaps in de sportgeschiedenis.

45 miljoen euro

Antonio Brown ontpopte zich bij de Pittsburgh Steelers tot één van de beste “wide receivers”, de specialist die de ballen van de quarterback opvangt en zo punten scoort. De 31-jarige Brown wilde echter weg en dus verpatste Pittsburgh zijn vedette voor 50 miljoen dollar (zo’n 45 miljoen euro) en een driejarig contract aan de Oakland Raiders. Enig probleem: Brown wilde eigenlijk niet naar de Raiders maar naar de New England Patriots. En vanaf dat moment zit het spel op de wagen.

Een bevroren voet

De dolle zomer van Antonio Brown begon eigenaardig genoeg met een bevroren voet. Op trainingskamp bij de Raiders stapte hij zonder het juiste schoeisel in een cryotherapie-apparaat, kort samengevat een toestel waarbij door extreme koude het herstel wordt bevorderd door het hele lichaam gedurende enkele minuten in een droge omgeving bloot te stellen aan temperaturen onder de -100 °C. Resultaat: de topaanwinst stond meteen geblesseerd aan de kant omdat zijn voetzolen bevroren waren.

Een nieuwe helm

Tijdens zijn revalidatie verplichtte de NFL alle spelers een nieuwere, veiligere helm te dragen om hersenschade te voorkomen. Maar dat was niet naar de zin van Brown, die openlijk dreigde om te stoppen met American Football als hij niet met zijn oude helm mocht spelen. Hij leek echter in te binden door op training dan toch met een nieuwe helm op te dagen. Maar... het bleek eigenlijk zijn oude helm te zijn die hij had laten herschilderen in kleuren die echter net iets verschilden van de echte Oakland Raiders-kleuren.

Zo gek was zelfs de soap rond Neymar niet: Football-vedette krijgt beoogde transfer door zichzelf onmogelijk te maken bij nieuwe club
Foto: AFP

Een dreigement naar de manager

Een volgend incident liet niet lang op zich wachten: toen hij een boete kreeg omdat hij twee trainingen had gemist zonder enige uitleg, kreeg Brown het aan de stok met General Manager Mike Mayock. Volgens sommige bronnen zouden beide heren slaags zijn geraakt maar uiteindelijk zou het enkel bij roepen en dreigen gebleven zijn. Brown zou een bal voor het gezicht van de manager gehouden hebben en hebben gezegd dat hij hem in het gezicht zou raken. Om te eindigen met de woorden: “Geef me daar maar een boete voor.”

Een schorsing lijkt na zo’n incident met je baas onvermijdelijk, maar Brown is en blijft wel één van de beste receivers die de NFL ooit heeft gezien. En dus rekenden de Raiders nog steeds op hun “bad boy” om aan te treden in de eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen. Tot grote spijt van Brown zelf, die dan maar een versnelling hoger schakelde alsnog weg te kunnen.

Een video

Brown bracht vervolgens een op het eerste gezicht zelfgemaakte video uit, die echter de allures heeft van de duurste Nike-advertenties. In die video lijkt hij een geheim opgenomen gesprek met zijn hoofdcoach, Jon Gruden, te hebben gestoken. In dat gesprek speelt Brown de vermoorde onschuld, terwijl zijn coach smeekt om alle onzin achterwege te laten en het beste te geven voor de Raiders. Hoewel zo’n geheim opgenomen gesprek vrijgeven illegaal is, liet Gruden doodleuk weten dat hij de video “geweldig” vond.

Hoewel zijn coach hem dus nog leek te vergeven, was dit het opstootje te veel voor de Raiders die zijn riante loon niet meer wilden betalen. En dat was natuurlijk de reactie waarop Brown zat te wachten en dus vroeg hij (eindelijk) openlijk op Instagram aan de club om hem vrij te geven.

Waarop de Raiders hem zaterdag dan toch lieten gaan en Brown een vrije speler werd. Zijn reactie op dat nieuws laat niets aan de verbeelding over:

En nog diezelfde dag zagen de New England Patriots hun kans schoon om de topspeler binnen te halen. Einde verhaal, zou je denken? Niets van.

Doorgestoken kaart

Volgens meerdere bronnen was het van in het begin de bedoeling van Brown om zich onmogelijk te maken bij zijn nieuwe club zodat de Raiders geen andere keus hadden dan hem vrij te geven. Waarom hij dan niet gewoon meteen naar de New England Patriots trok? Gewoon omdat de Steelers hun sterspeler niet naar hun grote rivalen wilden laten gaan. Brown zit dan wel waar hij altijd had willen zitten, hij maakte zich niet bepaald geliefd bij de Pittsburgh Steelers, de Oakland Raiders en de (neutrale) fan…

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.