Rechter verbiedt Etienne (92) nog te rijden: “Het steekt als je ziet wie allemaal wél zijn rijbewijs mag houden"

Rechter verbiedt Etienne (92) nog te rijden: “Het steekt als je ziet wie allemaal wél zijn rijbewijs mag houden"

Aan deze overweg gebeurden de feiten. Foto: jmh

Avekapelle / Veurne -

Een dag nadat de 92-jarige Etienne D. uit Avekapelle zijn rijbewijs definitief kwijtspeelde in de politierechtbank van Veurne, is het voor hem en zijn vrouw Irma (83) nog steeds bekomen.

LEES OOK. VIDEO. Etienne (92) is rijbewijs definitief kwijt nadat hij door slagbomen van overweg reed: “Ik herinner me niets meer”

De politierechter achtte Etienne geestelijk niet meer in staat nog met de auto te rijden, nadat hij op 11 november vorig jaar op 100 meter van zijn deur door een gesloten slagboom reed. Ternauwernood ontsnapten ze aan een treincrash. Maar Etienne herinnerde zich het ongeval niet en herhaalde dat ook bij de politierechter. Hij kon ook niet antwoorden op de vraag welke dag het was en werd daarom levenslang ontzet.

Geen prater

“Het kan dat Etienne niet zo’n goede indruk maakte, maar hij is gewoon geen prater”, zegt Irma, die net zoals in de rechtbank het woord voert. “Wat hij zei is logisch want ook ik herinner me niks van een ongeval: wij hebben gewoon nooit iets gemerkt toen. Zo’n slagboom geeft heus geen zware klap als die breekt. Ergens zijn we wel ontgoocheld in het oordeel van de rechter, maar we begrijpen ook dat hij zijn werk deed. Alleen: Etienne heeft al 70 jaar zijn rijbewijs en dat ging altijd prima. Nooit een ongeval, nooit alcohol of erger. Als je dan ziet wie er nog allemaal passeert in die rechtbank én wel zijn rijbewijs mag houden. Wij vinden dat we zeker nog veilig de weg op kunnen. We doen amper 1.000 kilometer per jaar. Ik ben slechtziend maar scherper van geest dan Etienne en zo vullen we elkaar aan. Weet je wat het ergste is? We zijn kinderloos en hebben geen familie dichtbij. En we zijn ook wel gesteld op onze privacy. Mijn broer is 80 en woont in Oostende. Maar we hebben altijd onze plan kunnen trekken zonder hulp van anderen. Qua vervoer, boodschappen en het huishouden doen. En nu moeten we plots wél hulp inschakelen, en dat steekt. Het had zo ver niet moeten komen”, besluit Irma.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees