Politie staat voor raadsel: pak minder transmigranten opgepakt tijdens piekmaanden

Politie staat voor raadsel: pak minder transmigranten opgepakt tijdens piekmaanden

Archieffoto. Foto: Kris Hossey

Brugge / Jabbeke -

Er werden opvallend minder transmigranten opgepakt de afgelopen zomervakantie dan de jaren voordien. Juli en augustus zijn traditioneel ‘piekmaanden’, maar de daling is spectaculair. “Een verklaring hebben we niet”, klinkt het.

Cijfers zeggen niet alles, maar in het geval van de transmigrantenproblematiek in West-Vlaanderen geven ze een indicatie. Zo werden er de afgelopen drie jaar nog nooit zo weinig transmigranten opgepakt als in de maanden juli en augustus. Het gaat om respectievelijk 235 en 206 personen.

“Het is een spectaculaire terugval, die we al sinds maart hebben opgemerkt”, zegt gouverneur Carl Decaluwé. “Maar we moeten blijven controleren. Want als we geen acties meer houden, dan komen ze terug.”

Tijdens de zomermaanden worden traditioneel meer transmigranten aangetroffen in onze provincie. Het jaar startte met een piek van 678 intercepties in januari, maar vanaf maart is de terugval merkbaar. Ter vergelijking: in juli en augustus vorig jaar werden 1.541 transmigranten opgepakt, dit jaar waren dat er slechts 441. In september vorig jaar ging het om 786 personen, dit jaar werden in september 29 transmigranten opgepakt.

Grote controleactie

De meeste transmigranten bevinden zich nog altijd in en rond de Zeebrugse haven. Daarnaast blijven ook de snelwegparkings populair, dat zijn cruciale plaatsen waar de politie geregeld aanwezig is. Dat kan een mogelijke verklaring zijn voor de terugval, meent Alain De Laender, directeur coördinator bestuurlijke politie.

“Al blijft het gissen naar een sluitende verklaring. Er zijn wel indicaties dat transmigranten vaker met vrachtwagens richting de haven komen.”

De politie hield maandag nog maar eens een grootschalige controleactie in Zeebrugge. Daarbij waren de gouverneur en minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) ook aanwezig. Zij zagen hoe vrachtwagens grondig gescand werden vooraleer ze de haven konden betreden.

“De vrachtwagens rijden door de scanner en aan de hand van straling zien we op het scherm of er personen in de oplegger zitten”, zegt De Laender. “Het gaat om een zeer performante technologie.” Er werden ook een drone en speurhonden ingezet.

Brexit

Tijdens het bezoek werd ook over de Brexit gesproken. Ook die kan gevolgen hebben voor de strijd tegen transmigranten in de haven.

“Als er een harde Brexit komt, zullen de vrachtwagens langer stilstaan want de controles zullen langer duren. Zo krijgen transmigranten meer tijd om zich in een vrachtwagen te verstoppen”, zegt de gouverneur. Bij de controleactie maandagavond en -nacht werden zeven transmigranten opgepakt.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees