‘Twaalf apostelen’ stellen donderdag conclusies voor tijdens fractiedagen

CD&V denkt aan duobaan voor voorzitter

CD&V denkt aan duobaan voor voorzitter

Beke - Crevits Foto: BELGA

Krijgt Wouter Beke straks niet één, maar wel twee opvolgers? Binnen CD&V gaan steeds meer stemmen op om van het voorzitterschap een duobaan te maken, om het werk te verdelen. Het is nu aan de werkgroep van “twaalf apostelen” om daarover de knoop door te hakken. Zij komen donderdag met hun eindrapport.

“We moeten ons afvragen of we stilaan niet te veel eisen van een voorzitter om dat allemaal door één persoon te laten doen”, zegt een CD&V’er. “Voeling houden met de lokale besturen én nationaal wegen, een consequente houding tegenover de zuilen verdedigen, de partij verbreden zonder de partijlijn uit het oog te verliezen, nieuwe gezichten lanceren, ... Er wachten CD&V ontzettend veel uitdagingen. Te veel voor één man of vrouw.”

Die vaststelling is ook gemaakt door de zogenaamde twaalf apostelen, de werkgroep die belast is met de doorlichting van de partij na de verkiezingen van 26 mei. Een van de vaststellingen: er schort nogal wat aan de werking aan de top van de partij. “Wat daar beslist wordt, komt duidelijk niet van onderuit”, vertaalt een jongere de frustratie. Dus is er de voorbije weken en maanden grondig gedebatteerd over de invulling van de taak van de voorzitter, de algemeen secretaris en de ondervoorzitter(s).

Oud én jong

Een van de pistes die tijdens die discussies naar voren geschoven werd, is dat Wouter Beke straks niet één, maar twee opvolgers krijgt. Zo’n duobaan lijkt een tsjevenoplossing, maar biedt volgens een aantal CD&V’ers alleen maar voordelen. “Als we nu een jongere naar voren schuiven, riskeren we die helemaal op te branden”, zegt een verkozene. “Kiezen we voor een gevestigde waarde, dan geven we ook niet het signaal van verjonging. Een duo kan die vernieuwing proberen door te duwen zonder dat één beloftevol gezicht zijn of haar tanden stukbijt.”

Tegelijk zou dat een einde maken aan de taakverdeling die nu bestaat tussen de algemeen secretaris en de voorzitter. Die secretaris heeft nu een belangrijke functie als verantwoordelijke voor de interne werking, maar werkt volledig in de schaduw. Die taak zou door één van de twee voorzitters kunnen worden opgenomen, waardoor die ook tegenover de leden mee verantwoordelijk is. Al is er binnen de werkgroep discussie of het niet eenvoudiger is om de functie van algemeen secretaris te behouden, maar duidelijker te omschrijven.

Rapport

Woensdag en donderdag houdt CD&V fractiedagen. Tijdens die tweedaagse wil de partij niet alleen het parlementaire jaar inhoudelijk voorbereiden, maar ook een grondige analyse van de verkiezingen maken. Het meest wordt uitgekeken naar donderdag, het moment waarop de twaalf apostelen hun evaluatierapport voorstellen.

Of de piste van de duobaan daar zwart op wit in staat, is nog niet bekend. Wie het kan weten, houdt de lippen tot donderdag op elkaar. Wel is de denkpiste de voorbije dagen en weken intensief besproken, zo bevestigen verschillende CD&V’ers. En, zo zegt iemand: “Ik kan alleen maar hopen dat het ook in het eindrapport staat”.

CD&V denkt aan duobaan voor voorzitter
Foto: BART DEWAELE
Corrigeer

MEER NIEUWS