Caroline Craenhals en kunstenaar Tardioli. Jhs
Bekend voertuig uit strips van Suske & Wiske
Antwerps bedrijf en kunstenaar maken Gyronef na uit metaaloverschot
Antwerpen
-De Gyronef uit de Suske & Wiske-verhalen, maar dan opgetrokken uit metaaloverschot. Het klinkt als fictie, maar wordt realiteit dankzij kunstenaar Alessandro Tardioli en Caroline Craenhals van Belgian Scrap Terminal. Het kunstwerk Gyronef, Escaping Gravity of past Illusions zal volgend jaar te zien zijn in het Belgisch paviljoen tijdens Expo 2020, de 35ste wereldtentoonstelling in Dubai.
Het overkoepelende project heet W.A.S.T.E. (Will Art Save The Ecosystem?) en is een idee van de Italiaans-Belgische kunstenaar Tardioli en Caroline Craenhals van Belgian Scrap Terminal, een recyclagebedrijf uit de Antwerpse haven dat elk jaar meer dan een miljoen ton metaal verwerkt.
Om toch een deel van die massa een tweede leven te geven, beslisten de twee om er kunstwerken van te maken. “Een kunstenaar creëert en staat aan het begin van het verhaal”, zegt Craenhals. “Wij staan met onze industrie aan het einde. Een samenwerking is het perfecte symbool van circulaire economie.”
Gezellige cockpit
Het eerste grote kunstwerk wordt een uit afval opgetrokken Gyronef, de wereldbekende helikopter van professor Barabas waarmee Suske, Wiske en de rest van de bonte bende de halve wereld overvliegen om van avontuur naar avontuur te reizen.
rr
“Suske en Wiske vieren volgend jaar hun 75-jarige bestaan”, zegt Tardioli. “Na de beroemde raket van Kuifje denk ik niet dat onze stripcultuur een meer iconisch transportmiddel heeft dan de Gyronef. Het toestel heeft bovendien een leuke vorm en een gezellige cockpit. Ik zag meteen potentieel om zoiets te maken in het groot.”
De cijfers dan: de Gyronef wordt vijf meter lang, drie meter hoog en 1,50 meter breed. Studenten van het Technisch Atheneum Keerbergen en de Thomas More hogeschool bouwen het toestel onder de vleugels van Tardioli. De kunstenaar hecht veel belang aan een sterk uitgewerkte cockpit en steekt er nog een teletijdmachine in. “Tijdens de bouw hebben we ook de ambitie om het ‘Waste Learning Programme’ verder te ontwikkelen. Dat is een project waarin studenten technische basisconcepten leren en tegelijk geïntroduceerd worden in de wereld van kunst, duurzaamheid, recycling en technologie.”
Caroline Craenhals en kunstenaar Tardioli. Joris Herregods
Midden juli moet de Gyronef klaar zijn om met de boot naar Dubai verscheept te worden. Daar vindt van oktober 2020 tot april 2021 de 35ste wereldexpo plaats met als thema’s duurzaamheid, mobiliteit en opportuniteit. De helikopter die voor het eerst verscheen in de Suske en Wiske-episode Het Eiland Amoras krijgt een plaatsje in het Belgische paviljoen.
Enorm schuldgevoel
De Gyronef.rr
Intussen denken Tardioli en Craenhals aan een tweede kunstwerk voor het W.A.S.T.E-project. “Maar daar willen we nog niet te veel over kwijt”, zegt Craenhals. “Al moet je het sowieso zoeken in dezelfde sfeer van Belgisch en Europees erfgoed. Klanten mogen ons ook voorstellen doen. Als het maar gemaakt wordt uit gerecycleerd materiaal.”
“Ik voel me de laatste jaren zo enorm schuldig wanneer ik een plastic flesje koop”, voegt Tardioli eraan toe. “En waar zijn onze glazen flessen melk van vroeger naartoe? Vandaar dat ik me alleen nog bezighoud met duurzame projecten. Dat en het feit dat ik onze rijke Belgische stripgeschiedenis wil doorgeven aan onze smartphone-kapoentjes. Want ik vrees soms een beetje dat die verloren gaat.”
Tardioli
Tardioli
Joris Herregods
Joris Herregods
Joris Herregods
Joris Herregods