Senegalees toptalent Sylla nog niet speelgerechtigd bij kampioen Filou Oostende

Senegalees toptalent Sylla nog niet speelgerechtigd bij kampioen Filou Oostende

Amar Sylla (17), de Senegalese international die deze zomer van Real Madrid B naar Filou Oostende verhuisde, telde tijdens de seizoensvoorbereiding vooral basisplaatsen. Helaas is deze power forward, een toptalent op de NBA-radar, deze maand nog niet speelgerechtigd.

“Voor een min18-jarige die naar een andere basketfederatie vertrekt, moet je aan de FIBA een transfer-fee betalen. Aangezien Amar Sylla op 1 oktober 18 jaar wordt en de procedure zes tot acht weken duurt, hebben we beslist het risico te nemen om tot 1 oktober te wachten. Dan hoeven we die som, 3000 euro, niet te betalen. Dat is een grote som en tegelijk geen grote som. Omdat die procedure zo lang duurt, zouden we Sylla wellicht toch nog niet kunnen opstellen”, verklaart algemeen manager Marie De Clerck deze storende situatie. “Waarom de FIBA die som oplegt, snap ik niet. Misschien doet men dit om de handel in jonge spelers te gaan. Ik begrijp dat dit voor de speler niet leuk is. Hij staat bij coach Dario Gjergja ook veel op het veld, hij werkt heel hard en hij heeft een ongelooflijke focus om naar de NBA te gaan. Hij wil die droom waarmaken maar hij is wel blij nu bij een tussenstap in Oostende te zijn”, zegt algemeen directeur Marie Declerck over de veelbelovende Senegalees. “Eerstdaags vragen we zijn vrijgave vanuit Real Madrid aan. Van zodra Real ons dat bezorgt, kunnen we hem in België aansluiten.”

Amar Sylla is dus zeker niet speelgerechtigd voor de thuiswedstrijden tegen Limburg United (vrijdag 13 september, eerste speeldag) en Kangoeroes Mechelen (zaterdag 28 september, derde speeldag). Op de tweede speeldag is Oostende bye. De eight-peat landskampioen hoopt Sylla begin oktober speelgerechtigd te hebben.

In de kern van Filou Oostende is er nog een andere speler die nog geen achttien kaarsjes mocht uitblazen. De Nederlandse international Keye vander Vuurst-de Vries wordt pas eind december 18. Toen deze guard in de zomer van 2017 de stap van zijn Nederlandse club Lokomotief Rijswijk naar de basketschool van Oostende en tegelijk naar KBGO Duva Fruit (Top Division One) zette, heeft Oostende wel de transfer-fee aan de FIBA betaald. Keye vander Vuurst-de Vries mag dus wel vrijdag de tip-off van de EuroMillions BasketballLeague meemaken.

“We hebben die som ook betaald voor een 15-jarig Engels talent dat deze zomer naar de basketschool kwam. Die investeringskost spreiden we over drie jaar”, voegt Marie De Clerck eraan toe.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.