Gent kondigt “fijngevoelige en ecologische” ingrepen in Gravensteen aan

Gent kondigt “fijngevoelige en ecologische” ingrepen in Gravensteen aan

Archiefbeeld Foto: fvv

Gent -

Het Gentse Gravensteen krijgt de komende jaren een reeks “fijngevoelige” architecturale ingrepen om de beleving van toeristen een stuk intenser te maken. De stad stelt woensdag de “subtiele en terughoudende” plannen voor, die hoogtechnologische snufjes en ecologie combineren met het authentieke van de middeleeuwse burcht.

Zo krijgt het Gravensteen, dat in het verleden al een reeks intense restauraties onderging, een andere inrichting. De meer dan 400.000 bezoekers worden langs een nieuwe route met allerlei hoogtechnologische snufjes rondgeleid. Een ontwerp van architectenteam ‘Murmuur, Dhooge & Meganck en Sabine Okkerse’.

“De belevingswaarde voor bezoekers wordt door onder andere een virtual of augmented reality tour verhoogd”, zegt schepen van Cultuur Sami Souguir (Open Vld). “Een schouwspel van verlichting dat tot de verbeelding spreekt en aangepast audio- en beeldmateriaal moet van het Gravensteen niet enkel een historische, maar ook een innovatieve en hedendaagse trekpleister maken.”

Om ook minder mobiele toeristen comfort te bieden komt er een slanke lifttoren en een overbrugging aan de binnenzijde van de walmuur. Inkomende en uitgaande bezoekers worden gescheiden en de winkel en kantoren worden elders ondergebracht om de stroom toeristen vlot te maken.

Het ontwerpteam doet ook uiteenlopende voorstellen om de burcht op verschillende vlakken te verduurzamen. Een definitief ontwerp kan in 2020 worden uitgevoerd om voor het einde van 2023 gerealiseerd te worden. Het project mag 8,1 miljoen euro kosten, een bedrag dat deels gedragen wordt door Toerisme Vlaanderen.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees