Er zit toekomstmuziek in gevel conservatorium: hier wordt lucht gezuiverd

Sinds deze maand is de banner van Urban Media ook de eerste reclamebanner in België die bijdraagt aan de verbetering van de luchtkwaliteit. Foto: amg

Brussel -

Het Koninklijk Conservatorium in Brussel heeft een reclamebanner opgehangen op zijn gevel aan de Zavel dat een systeem gebruikt dat lucht filtert. Het gaat om een Belgische primeur.

De renovatiewerken van de raamkozijnen van het Koninklijk Conservatorium in Brussel zijn al twee jaar aan de gang en om die werken te financieren, heeft de vzw Conservamus sinds juni een reclamebanner opgehangen die de lucht filtert. Sinds deze maand is de banner van Urban Media ook de eerste reclamebanner in België die bijdraagt aan de verbetering van de luchtkwaliteit.‘The Breath’, dat is de naam van de banner, is gemaakt van innovatief materiaal en functioneert zo als een gigantische luchtfilter in het hart van de stad. De bekleding bestaat uit drie lagen die de lucht zuiveren, door gebouwen en auto’s uitgestoten schadelijke stofdeeltjes absorberen, en gezuiverde lucht afgeven. Het reinigingsproces is volledig passief: enkel de natuurlijke luchtcirculatie in de stedelijke canyon is noodzakelijk voor het proces. Er is dus geen extra energiebron nodig om de banner zijn zuiverende werk te laten doen. “We kregen dit voorstel van de reclameregie en zijn daar onmiddellijk op ingegaan. Als je de gevels van onze academie ziet, dan moet je zelfs niet goed kijken om te weten dat er op deze plek enorme luchtvervuiling aanwezig is”, legt Gerald de Hemptinne van vzw Conservamus uit.

Kosten renovatie betalen

Met de banner hoopt Conservamus de kosten voor de renovatiewerken volledig te bekostigen.“We zijn een kleine vzw met een beperkte spaarpot. De inkomsten van reclame en onze gulle gevers helpen ons om de renovatiewerken van de raamkozijnen — die twee jaar geleden zijn gestart — af te ronden. We hopen in het voorjaar van 2020 de werkzaamheden te beëindigen. Als we dan nog een spaarpotje over hebben, hopen we een of meerdere deuren nog te renoveren.”

Komend weekend is het Koninklijk Conservatorium te bezichtigen tijdens de Open Monumentendagen op 14 en 15 september. Op 22 oktober is er dan een steunconcert van de vzw Conservamus in het conservatorium. “Voor onze vzw is dit een reusachtige werf. Deze jaarlijkse steunactie is dan ook heel belangrijk voor deze renovatiewerken en onze algemene werking”, besluit de Hemptinne.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees