Corrigeer
camera closecorrect down facebook gplus Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

De patronen kunnen wel nog verkocht worden voor de slagroomfles, niet aan minderjarigen. RU

Inademen lach-, butaan of aanstekergas blijft populair

Gemeenten verbieden verkoop gaspatronen: GAS-boete tot 350 euro

Arendonk, Herentals, Turnhout

-

Lach-, butaan- en aanstekergas inademen blijft een gevaarlijke jongerenhype in de Kempen. Het zorgt voor overlast en heeft ook al dodelijke ongevallen als gevolg gehad. In Arendonk en Herentals is daarom beslist om de verkoop van de gassen te verbieden. Wie dat verbod negeert, riskeert een GAS-boete tot 350 euro.

Het inademen van gassen zoals lach- en aanstekergas gas zorgt voor een roes waar jongeren al langere tijd op kicken. In winkels als Action zijn ze vrij te koop. Maar wanneer de gassen foutief of te veel gebruikt worden, kunnen ze levensgevaarlijk zijn. “Wanneer je een gas zuiver inademt, krijg je geen zuurstof meer binnen. Als je het dus een paar minuten lang doet, kan dat tot ernstige hersen- of zenuwbeschadiging leiden”, zegt dokter Philippe Jorens, toxicoloog en diensthoofd intensieve zorgen bij het Universitair Ziekenhuis Antwerpen. “Bovendien vermindert het de coördinatie en het bewustzijn en kan het ook een plotse hartstilstand of brandwonden veroorzaken.”

Jonge pubers

“Het probleem speelt zich op dit moment vooral af in Herentals, in de omgeving van het stadspark en het station”, zei commissaris Dirk Van Peer van de lokale politiezone Neteland in maart nog. De gebruikers zijn meestal vrij jonge pubers, tussen veertien en zestien jaar oud. De lege gaspatronen worden bovendien op pleintjes en in straten achtergelaten, wat op verscheidene plaatsen dan ook voor overlast van zwerfvuil zorgt.

Dodelijke ongevallen

In Arendonk zetten ze verdere stappen om het fenomeen de wereld uit te helpen. De gemeenteraad besliste dat het voortaan bij wet verboden is om schadelijke snuifmiddelen zoals lachgas of aanstekergas te verhandelen of te bezitten om een roeseffect te verkrijgen. Wie het nieuwe artikel van het gemeentelijk politiereglement overtreedt, riskeert een GAS-boete tot 350 euro. “Recent waren er enkele dodelijke verkeersongevallen die te wijten waren aan het gebruik van onder meer lachgas en aanstekergas”, zegt burgemeester Kristof Hendrickx (N-VA). “Daarom nemen wij als gemeente nu maatregelen om te vermijden dat zoiets straks ook bij ons gebeurt.”

Mien Van Olmen (CD&V) Burgemeester Herentals “Aan huismoeders die het patroon nodig hebben voor hun slagroomfles, kan het verkocht worden, maar bij minderjarigen ligt dit heel anders.”

Of er dan geen sigarettenaanstekers meer verkocht mogen worden in Arendonk? “Toch wel, maar het kan niet dat jongeren op fuiven nog navulverpakkingen of ampullen op zak hebben voor oneigenlijk gebruik van dit soort van gassen”, zegt de burgemeester.

De gemeente Arendonk maakt samen met Ravels en Retie deel uit van de politiezone Kempen Noord-Oost. Het is daarom de bedoeling dat hetzelfde politiereglement ook in Ravels en Retie nog wordt goedgekeurd op de eerstvolgende zitting van de gemeenteraad.

Het stadsbestuur van Herentals volgt het voorbeeld van Arendonk en wil de nieuwe wetgeving in het najaar ook opnemen in de politiecodex. “Vooral tijdens de zomermaanden hebben we gemerkt dat de hype opnieuw opflakkerde. We hebben al sterk ingezet op handhaving om de overlast te vermijden, maar beslissen nu om strenger op te treden”, zegt burgemeester Mien Van Olmen (CD&V). Ook in Herentals zullen er binnenkort dus boetes staan op het verhandelen van lachgaspatronen.

Wel voor slagroom

In de praktijk wordt er van verkopers verwacht dat ze proactief beslissen of de koper geen misbruik maakt van het gas. “Aan bijvoorbeeld huismoeders die het patroon nodig hebben voor hun slagroomfles, kan het uiteraard wel verkocht worden, maar bij minderjarigen ligt dit heel anders”, klinkt het.

In Turnhout, waar jongeren ook geregeld betrapt worden op het snuiven van lachgas, passen ze het politiereglement voorlopig niet aan. “De gassen zijn vrij te verkrijgen in de handel, het is juridisch heel moeilijk om alle verkoop ervan te verbieden”, zegt burgemeester Paul Van Miert (N-VA). “We hebben het deze week in het schepencollege wel nog gehad over de problematiek, want we willen onze ogen er niet voor sluiten. We zijn volop aan het bekijken welke andere middelen of maatregelen we kunnen toepassen. Een officieel verbod is voorlopig niet aan de orde.”

INFO

Het beste van Enkel voor abonnees