Corrigeer
camera closecorrect down facebook gplus Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Man vraagt strafvermindering voor oplichting van tal van vrouwen

“In plaats van ‘Bruintje de Beer’ bent u een griezelige grizzly!”

Oostende/Brugge/Roeselare/Koksijde/Sint-Niklaas

-

Een 37-jarige Oostendenaar vraagt in beroep een strafvermindering voor het oplichten van kwetsbare vrouwen. Irfan Ö. kreeg aanvankelijk vijf jaar. Het parket wil eigenlijk een strengere straf, maar vergat beroep aan te tekenen.

Onder de schuilnaam ‘Jonas Bruine’ benaderde Oostendenaar Irfan Ö. sinds het voorjaar van 2013 via Facebook en datingsites kwetsbare en eenzame vrouwen. De man, van Turkse afkomst maar perfect Nederlandstalig, verleidde de dames met zijn profiel waarop hij op foto’s in een smetteloos pak poseert. Met zijn gladde praatjes won hij het vertrouwen van tientallen dames. Eens hij dat voor elkaar had en de vrouwen dachten dat ze een relatie met hem hadden, verdween hij met de noorderzon, de bankkaart met code en alle juwelen op zak.

Wagen verkocht

De wagen van een vrouw uit Ieper verkocht hij doodleuk door. In maart 2017 kreeg Ö. vier jaar effectieve celstraf voor feiten bij 25 slachtoffers en in oktober vorig jaar kwam daar bij verstek nog eens vijf jaar effectief bij voor oplichting van tien vrouwen in Brugge, Roeselare, Sint-Niklaas, Oostende, Ieper en Koksijde. Tegen die vijf jaar tekende hij beroep aan, zijn advocate vindt het veel te veel. Maar de procureur-generaal vindt dat Ö. er nog goedkoop vanaf kwam. “Eerst krijgt u vier jaar cel, maar meteen daarna doet u voort! Het is tijd dat u voor langere tijd uit de maatschappij verdwijnt!” Hij wou acht jaar vorderen, maar omdat het parket in Brugge vergat beroep aan te tekenen, kan het hof geen hogere straf opleggen. Daarom vraagt hij de bevestiging van die vijf jaar. “Jonas Bruine, dat klinkt sympathiek als ‘Bruintje de Beer’, maar in werkelijkheid bent u een griezelige grizzly!” Intussen zijn er nog tien klachten tegen hem ingediend in 2018, vlak voor zijn aanhouding. Hij kijkt nu al tegen een straf aan die pas afloopt in november 2028. Uitspraak op 9 oktober.

procureur-generaal “Het is tijd dat u voor een langere periode uit de maatschappij verdwijnt”

Het beste van Enkel voor abonnees