Comeback Kim Clijsters zorgt voor stortvloed aan positieve reacties: “Bij de grootsten van de sport”

Comeback Kim Clijsters zorgt voor stortvloed aan positieve reacties: “Bij de grootsten van de sport”

Foto: REUTERS

Het nieuws over de comeback van Kim Clijsters (36) heeft uiteraard ook voor een schokgolf aan reacties in de internationale sportwereld gezorgd.

LEES OOK. Kim Clijsters kondigt comeback als professionele tennisster aan: “Ik heb dat gevoel gemist”

WTA-baas Steve Simon: “Clijsters hoort bij de grootsten van de sport”

De terugkeer van Kim Clijsters in het tennis is uitstekend nieuws voor de WTA Tour. Volgens voorzitter en CEO Steve Simon heeft de Limburgse haar plaats tussen de grootste namen. “Kim Clijsters hoort bij de grootste namen van de sport. Haar terugkeer op de Tour is opwindend nieuws voor de WTA familie en alle tennisfans wereldwijd”, reageert hij donderdag op het verrassende nieuws over de comeback van de 36-jarige Clijsters.

“Gedreven door haar liefde voor de sport, blijft deze prachtige kampioene mannen en vrouwen inspireren in alle stappen van hun leven. Ze is alleen maar een toegevoegde waarde voor al het overvloedige talent in het vrouwentennis. Ik wens Kim het allerbeste in dit volgende hoofdstuk van haar actieve carrière.”

Johan Van Herck laat opening voor terugkeer in Fed Cup-team

“Dit is fantastisch nieuws voor het Belgische tennis en voor de tennissport in het algemeen”, liet Johan Van Herck, kapitein van de Belgische Davis Cup- en Fed Cup-ploeg weten. Van Herck liet ook weten dat hij Clijsters zeker zal contacteren of ze ook een terugkeer in het Fed Cup-team overweegt. “Ik ga haar zeker contacteren met die vraag. Een Kim in vorm zou natuurlijk een enorme versterking zijn voor ons team. Ik zal met haar rond de tafel gaan zitten. Single of dubbel op beide onderdelen was ze absolute wereldtop. Als het in haar planning past, is ze meer dan welkom. En, misschien denkt ze wel stiekem aan een deelname aan Tokio 2020… Maar ik wil niet vooruitlopen op de zaken. Het is afwachten hoe ze haar seizoen begint, hoe haar eerste toernooien verlopen. We spelen begin februari al tegen Kazachstan, dat is al heel snel.”

“Ik viel wel niet van mijn stoel, want stond recht op de court (lacht). Het is uiteraard voor mij ook een verrassing. Een leuke, want dit is ongelooflijk goed nieuws voor het Belgische tennis. Dit zal een positieve boost veroorzaken. Ik ken Kim een beetje en weet dat zij niet over één nacht ijs is gegaan. Kim heeft ongelooflijk veel talent gekregen van “moeder natuur”. Zij zal hard trainen met haar team en als ze fit is en gezond blijft en staat niets nieuw succes in de weg. Neen, ik ga me niet vastpinnen op een WTA-ranking. Als ze zich goed voelt volgen die overwinningen wel vanzelf. (cpm)

Voormalig coach Marc De Hous: “De toptien kan snel volgen“

Bezit Marc De Hous, de coach waarmee Kim Clijsters het eerste deel van haar loopbaan afwerkte, profetische gaven? Amper twee maanden geleden verklaarde hij nog dat zijn voormalige poulain mits een paar maanden doorgedreven training snel weer in de toptien zou kunnen postvatten.

“Ik sta nog altijd achter die woorden. Geloof me, wie haar treft in de eerste ronde, zit met een ei. Zelfs grand slam-winnaressen als Andreescu en Barty zijn niet veilig. Ik zag haar onlangs nog tennissen. Alsof ze nooit is weggeweest. Het vrouwentennis ligt helemaal open. Iedereen kan van iedereen winnen. En zal snel bij dat peloton van toppers horen. Of dat een kaakslag zou zijn voor de sport? Dat vind ik niet. Kim is nu eenmaal een gigantisch talent. Ik zag haar onEn de leeftijd lijkt me ook geen probleem, als je ziet hoe sterk Serena nog is op haar 37ste. Ik zie slechts één hindernis op haar weg naar de top. Kim moet blessurevrij blijven. Ik vind het alleszins fantastisch nieuws. ” (mv)

Sabine Appelmans: “Nog top 10 van de wereld waard”

“Kim is zo’n natuurlijke atlete, en ze is zodanig goed dat ze mits voldoende training zeker nog kan strijden met de allerbeste tennissters”, weet Sabine Appelmans. “Dit was een grote verrassing voor iedereen. Kim heeft drie kinderen, was zo lang weg uit het proftennis en ze was intussen heel actief geworden als commentator en speelde op toernooien met de legends. Ze had daar echt wel haar draai in gevonden”, aldus voormalig tennisster Appelmans. “En dan zie je toch nog die zin om zelf ook professioneel te tennissen, omdat ze waarschijnlijk ook voelt dat ze het nog aankan. Want anders zou ze er niet aan beginnen. In mei speelde ze nog een erg spannende set tegen Venus Williams bij de inhuldiging van het nieuwe dak op baan 1 op Wimbledon.”

Comeback Kim Clijsters zorgt voor stortvloed aan positieve reacties: “Bij de grootsten van de sport”
Foto: pol de wilde-corelio

Venus (39) en Serena Williams (37) draaien inderdaad ook nog mee op het hoogste niveau van het vrouwentennis. “De Williams-zussen zijn volgens mij wel een voorbeeld voor haar”, vervolgt Appelmans. “Zij zijn echt atletes van haar generatie. Maar ook bij Roger Federer en Rafael Nadal denkt iedereen aan hoe hard hun lichaam heeft afgezien. En toch doen ze het nog uit liefde voor de sport. En dat zegt Kim ook in haar filmpje, dat je in je leven de dingen moet doen die je echt graag wil doen. Ze zal er helemaal voor gaan, want dit kan je niet half doen. En dat vind ik er ook zo mooi aan. Het draait voor mij veel meer daarrond dan rond het tennis en de resultaten die ze zal behalen.”

Het is maar de vraag hoe Clijsters’ lichaam zal reageren op al de inspanningen. “Ze zal sowieso een aangepast programma afwerken. Vijfentwintig toernooien op een jaar zal ze niet spelen, zoals de jonge meisjes doen. Maar dat hoeft ook niet. Ik denk dat Kim nog altijd top tien van de wereld waard is, maar daar moet je genoeg toernooien voor spelen. En dat zal ze waarschijnlijk niet doen. Ik denk dat ze nog eens wil schitteren op de grandslamtoernooien. Ze zal wel verschillende wildcards krijgen. Kim moet vooral doen waar ze zin in heeft. Ze heeft haar carrière al gemaakt, grandslamtoernooien gewonnen en zoveel bewezen. Eigenlijk heeft ze niets te verliezen, ze heeft alleen maar te winnen. Kim heeft altijd haar eigen weg uitgestippeld, ze is altijd iemand geweest die enorm haar gevoel heeft gevolgd. En dat doet ze waarschijnlijk nu ook”, besluit Appelmans.

Dominique Monami: “Denk dat ze zich wil amuseren”

“Dit verrast mij enorm”, reageerde Dominique Monami, de voormalige nummer negen van de wereld. “Bij een leeftijd van dertig jaar verwacht je zoiets nog, maar toch niet bij een leeftijd van 36 jaar. Ik denk dat ze zich vooral zal willen amuseren. Kim heeft twee fantastische carrières achter de rug. Toen ik het nieuws vernam vroeg ik mij dan ook af waarom ze dit nog zou willen doen. Maar ik begrijp dat ze nog steeds de ambitie heeft om wedstrijden te winnen. Kim is ook nooit volledig gestopt met tennissen, zoals Justine Henin bijvoorbeeld. Ze is recreatief altijd blijven spelen en sloeg ook op haar academie in Bree geregeld een balletje.”

“Ik denk dat ze ook nog steeds kan rivaliseren met de top bij haar comeback”, vervolgde de 46-jarige Luikse. “Ik zag haar op Wimbledon deze zomer court N.1 openen in een wedstrijdje tegen Venus Williams. Misschien dat ze toen de klik heeft gemaakt.”

“Ook fysiek zal het niet makkelijk zijn”, besloot Monami. “Ze had als jonge speelster al geregeld last van blessures. Dat wordt er niet beter op als je ouder wordt. Je recupereert ook minder goed. Maar kracht is een heel belangrijk aspect bij tennis en die zal ze nog hebben. Als je ziet dat Serena Williams er op haar bijna 38e ook nog staat, is er veel mogelijk.”

Els Callens: “Ik geloof in een derde comeback”

“Of dit goed is voor het Belgische tennis? Man, Kim die terug gaat tennissen is internationaal wereldnieuws en een zegen voor de WTA. Figuren als Kim zijn onbetaalbaar voor het internationale tennis. Zij is een wereldster en was een perfecte ambassadrice voor onze tennissport. Of ik geloof in haar comeback? Zeker en vast! Op voorwaarde dat ze zich goed zal voorbereiden. Maar daar twijfel ik niet aan. Kim is een perfectionist, zal hard trainen en een goed team samenstellen.”

“Waarom ze het doet? Kim houdt van het spelletje, is een competitiebeest en voelt misschien dat er mogelijkheden zijn. In de periode van Kim&Justine was de echte top heel sterk. Dat is nu niet meer geval. Oké de subtop is breder geworden, maar fysiek is er niet veel verandering ten opzichte van haar periode. Een goede Kim Clijsters zal snel terug onder de mensen staan. Driemaal mama en derde comeback: ik hoop echt dat het lukt en kijk uit naar haar wederoptreden.” (cpm)

Dick Norman: “Ze heeft nog enkele jaren in zich”

Ex-proftennisser en tornooidirecteur van de European Open in Antwerpen Dick Norman was ook in de wolken met het nieuws. “Dit is geweldig voor het internationale tennis. Ik was verrast, maar denk dat het kan lukken. Kijk naar Serena Williams en Roger Federer, die bijna tot hun veertigste doorgaan. Kim heeft nog enkele goeie jaren in zich. Ze doet het gewoon graag en met een beperkt programma zoals Roger en Serena en een goede dosering kan ze snel succesvol zijn.” (cpm)

Een overzicht van de reacties op sociale media op de comeback van Kim Clijsters:

Sabine Appelmans (ex-tennisster): “O Kim, wat fantastisch nieuws en zo’n krachtig filmpje. Ik kreeg kippenvel!”

Tom Boonen (ex-wielrenner): “Gewoon doen!”

Greg Rusedski (ex-tennisser): “Wow! That’s great great news. After working as a commentator and watching so much tennis @Clijsterskim must have believed she could be in the mix.Good luck and enjoy your comeback. Going to be very interesting to see and watch all season long on @WTA”

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.