De basketbalcompetitie begint: 10 weetjes over de EuroMillions League

De basketbalcompetitie begint: 10 weetjes over de EuroMillions League

Foto: BELGA

Vrijdag start de Belgische basketbalcompetitie met Oostende-Limburg United. Alles wat u moet weten over de EuroMillions League in 10 weetjes.

1. Oostende weer titelfavoriet

Oostende veroverde in juni een achtste opeenvolgende titel, een record in België. Navraag bij de negen andere clubs maakt dat de kustploeg ook dit seizoen weer de grote favoriet is om zichzelf op te volgen. Het team van coach Dario Gjergja kreeg wel een jeugdige injectie en een knauw in het budget, maar brengt met Dusan Djordjevic, Jean-Marc Mwema, Yannick Desiron, Loïc Schwartz en het top buitenlands duo Shevon Thompson en Braian Angolo veel ervaring en talent. Zes spelers die de vorige campagne mee de kampioenentrofee in de lucht staken.

Bekerwinnaar Antwerp Giants, dat veel spelers en Coach van het Jaar Roel Moors zag vertrekken, wordt dan weer getipt om zichzelf op te volgen als winnaar van de Belgische Cup. Okapi Aalstar met een injectie op en naast het parket, het Brussels van de steeds ambitieuze Serge Crevecoeur, een jong Limburg United van coach Brian Lynch en Bergen met de Bosnische bondscoach Vedran Bosnic moeten de stoorzenders worden.

Charleroi, de meest kapitaalkrachtige club in België blijft een vraagteken. De laatste prijs dateert van 2011 en ook voor dit seizoen zijn de Spirous van coach Pascal Angilis weer new look. Op papier blijft Charleroi wel het team dat Oostende van de troon moet stoten. Het zou voor Axel Hervelle, die waarschijnlijk zijn laatste seizoen afwerkt, een mooi afscheid zijn.

Voor de verrassing van het seizoen kijken we naar een jeugdig Leuven Bears van coach Eddy Casteels en een nieuw Kangoeroes Mechelen van coach Paul Vervaeck. Of verbaast het Luik van de Limburgse coach Sacha Massot?

2. Nieuwe competitieformule

Nog steeds maar tien ploegen in de EuroMillions League en de dubbele speelronde is wegens te veel matchen afgevoerd. De nieuwe competitieformule is een compromis tussen de top en subtoppers en brengt een anderhalve campagne. Het oogt met elke speeldag twee ploegen bye vooral niet attractief. De eerste ronde is in twee groepen (1,3, 5, 7 en 9 en 2,4,6,8 en 10) van vijf en gebaseerd op de vorige campagne. De punten worden meegenomen naar de tweede ronde. Daar volgt een volledige speelronde. Na 26 speeldagen volgt dan de play-offs. De kwartfinale is een best of three, maar naast de finale is ook de halve finale een best of five.

Poule A: Bergen, Okapi Aalstar, Charleroi, Leuven Bears, Antwerp Giants

Poule B: Brussels, Oostende, Limburg United, Kangoeroes Mechelen, Luik

3. Geen Bene-League

Jammer genoeg is het project om een BeNe-League volgend seizoen op te starten in de koelkast gestoken. In Nederland was er op de top 4 na weinig enthousiasme. Er is in België tevens geen economische markt om uit te breiden naar 12 tot 14 profploegen. De Pro League moet dringend de gesprekken aanknopen met ambitieuze tweedeklassers en, zoals in de Nederlandse Eredivisie, op zoek gaan naar ploegen die met een semi- professioneel statuut de stap naar de EuroMillions League willen zetten. Enkel zo is er enerzijds een kwantitatieve injectie met minstens veertien ploegen op termijn aan de orde en is anderzijds de problemen rond onaantrekkelijke speelformules van de baan.

Niet onbelangrijk: Luik heeft in februari een aanvraag tot gerechtelijke reorganisatie aangevraagd en kampt met schulden. Om tijdelijk beschermd te zijn tegen de schuldeisers vroegen de Luikenaars dus een procedure tot gerechtelijke reorganisatie aan. Op termijn tien gezonde profploegen blijkt dus een probleem.

4. Alle matchen op EMBL.TV

Alle wedstrijden zullen op een streamingplatform te volgen zijn op de website van de Euromillions Basket League (euromillionsbasketball.be). De toegang is gratis op aanvraag. Een televisiecontract dat vorig jaar inging brengt 40 wedstrijden van het kampioenschap rechtstreeks op Play Sports en Proximus Sports. Acht wedstrijden plus de bekerfinale worden live op Sporza/VRT uitgezonden. Play Sports -Proximus Sports opent vanavond (20u30) met Oostende-Limburg United.

5. Vier ploegen Europees

Met Oostende, Antwerp Giants, Brussels en Charleroi spelen vier ploegen Europees. Kampioen Oostende zit rechtstreeks in de poulefase van de Champions League. Bekerwinnaar Antwerp Giants werkt einde september de beslissende voorronde van de Champions League af. Als de Giants zich niet kwalificeren worden ze opgevist in de FIBA Europe Cup. Charleroi en Brussels zitten rechtstreeks in de groepsfase van de FIBA Europe Cup maar jammer genoeg in dezelfde poule.

6. Finale Beker van België op 8 maart in Vorst Nationaal

De apotheose van de Beker van België gaat op 8 maart door in Vorst Nationaal. Voor de zesde opeenvolgende keer en de Pro League heeft in de “rocktempel” blijkbaar zijn vast stekje gevonden. Jammer genoeg wordt de finale van de Beker van België bij de vrouwen ook het komend seizoen (zie volleybal, Sportpaleis), niet op dezelfde locatie betwist. Een gemiste kans om vooral het Belgische basketbal in zijn totaliteit meer visibiliteit te geven.

7. All Star Game op 28 december in Brussel

Na twee edities verlaat het All Star Game Kortrijk. Op 28 december gaat dit evenement door in Brussel. De locatie is Paleis 12 in Brussel of Vorst Nationaal.

8. Basketbal Awards op 9 mei in Charleroi

De Basketbal Awards, met onder meer de prijzen Speler, Speelster en Belofte van het Jaar van het Jaar van Het Nieuwsblad, wordt op het 9 mei in de Dôme van Charleroi georganiseerd.

9. Senegalezen en Canadezen

Naast veel spelers uit Amerika en de Balkan (Servië, Kroatië, Bosnië, Montenegro, Slovenië) voor het eerst ook drie Senegalezen en twee Canadezen in de EuroMillions League. Vijf torens ook met Amadou Dieng (2m11, Senegal/Leuven Bears), Ibrahim Fall Faye (2m08, Senegal/Antwerp Giants), Amar Sylla (2m06, Senegal/Oostende), Owen Klassen (2m08, Canada/Antwerp Giants) en Mikyle McIntosch (2m01, Canada/Oostende).

10. 2 meter 13 de grootste, 1 meter 75 de kleinste

De grootste speler van de EuroMillions League is een duo. De Jamaicaan Shevon Thompson (foto) en de Amerikaan Josh Sharma zijn maar liefst 2m13 groot. De kleinste speler is de Bosnische internationaal Filip Adamovic (1m75) van Bergen.

De basketbalcompetitie begint: 10 weetjes over de EuroMillions League
Foto: BELGA

Programma 1ste speeldag:

vrijdag 20.30 Oostende Limburg United:

zaterdag 20.30 Okapi Aalstar-Leuven Bears

zondag 15.00 Brussels-Kangoeroes Mechelen

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.