Scheidsrechters in het basketbal gaan strenger optreden: “Het kan nooit meer dat een speler een ref duwt”

Het incident dat de druppel was: Oostende-speler Lasisi duwt ref Van den Broeck tegen de grond.

“Het publiek komt voor brood en spelen en wij zijn deel van het circus”, zegt topref Nick Van den Broeck bij de start van het nieuwe basketbalseizoen. Maar een beestenboel moet het niet worden, want de refs gaan kordater optreden tegen spelers en coaches die over de lijn gaan.

LEES OOK. De basketbalcompetitie begint: 10 weetjes over de EuroMillions League

Het incident dat aanleiding gaf tot de strengere aanpak dateert van vorig seizoen. In de wedstrijd Luik-Oostende laaien de gemoederen hoog op. De (intussen gewezen) Oostende-speler Elias Lasisi geeft ref Van den Broeck een duw en die gaat neer. Het is in de Belgische basketcompetitie nog nooit gebeurd dat een ref zo fysiek wordt belaagd.

“Het is duidelijk dat zo’n incident nooit meer mag gebeuren. Er zal een kordatere, strengere aanpak worden gehanteerd”, zegt Ronny Denis, ex-ref en sinds dit seizoen de baas van het scheidsrechterskorps. Van den Broeck treedt hem bij: “Vroeger waren er dezelfde richtlijnen voor refs, maar zij gingen die naar eigen goeddunken interpreteren. Er is altijd wel een grijze zone, maar die was redelijk groot. Nu zal elke ref de richtlijnen duidelijk en strikt toepassen.”

En dat zal niet vrijblijvend gebeuren. Denis: “Het zal zijn zoals in de Europese competities. Als je als ref de richtlijnen niet strikt volgt, ga je eruit in Europa en krijg je geen wedstrijd meer. De refs zullen beter worden geëvalueerd, waardoor zij die minder scoren ook minder wedstrijden krijgen.”

Een concreet voorbeeld: een coach mag zijn spelers wel aanmoedigen in de neutrale zone, maar zodra hij op het parket komt – of het nu is om zijn spelers te motiveren of kritiek te geven op anderen – krijgt hij een technische fout. Van den Broeck: “Dat mocht vroeger ook niet, maar het werd wel oogluikend toegestaan. Als we nu op de eerste drie speeldagen allemaal de richtlijnen toepassen, moet je al een domme coach zijn om het op de vierde speeldag nóg eens te proberen.”

Fouten toegeven

Belangrijk detail: de clubs hebben op voorhand de richtlijnen doorgekregen en mee goedgekeurd, de grijze zones zijn besproken. Denis: “Natuurlijk maken wij ook fouten, maar wij gaven ze niet meer toe, we hadden altijd gelijk. Vandaar dat bij betwiste fases beelden zullen worden opgevraagd, die meetellen bij de evaluatie.”

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.