België huurt twee luxevliegtuigen voor vips. Kostprijs: 124 miljoen euro

België huurt twee luxevliegtuigen voor vips. Kostprijs: 124 miljoen euro

Foto: dassault

De Belgische regering heeft vorige week in alle discretie beslist om twee Falcon 7X-toestellen, luxetoestellen van de Franse vliegtuigbouwer Dassault, te huren om de toekomst van de ‘witte vloot’ te garanderen. De witte vloot van Defensie bestaat uit passagierstoestellen die onder meer gebruikt worden voor vluchten van de koning, ministers en leden van Europese instanties.

De twee gehuurde toestellen moeten dienen om de verouderde en afgebouwde witte vloot te vervangen. De Falcon 7X wordt bestempeld als de ‘Rolls Royce’ uit het Dassault-gamma. De twee toestellen worden voor twaalf jaar gehuurd, zo blijkt uit een beslissing van de ministerraad van vorige vrijdag. Die beslissing werd echter niet bekendgemaakt.

40 miljoen besparen

Minister van Defensie Didier Reynders (MR) bevestigt dat de regering een huurcontract van 124 miljoen euro heeft gesloten voor de toestellen. Het gaat om een ‘wet-lease’-overeenkomst waarbij enkel de toestellen gehuurd worden zonder bemanning, naar analogie met de Airbus A321 die Defensie sinds enkele jaren huurt bij de Portugese maatschappij Hi Fly. Volgens Reynders kan Defensie op die manier in twaalf jaar tijd 40 miljoen euro uitsparen.

De vier Embraer-toestellen die nog in dienst zijn op Melsbroek, worden verkocht voor ongeveer 15 miljoen euro. Wat de Falcon 900 betreft, die is volgens Reynders enkel nog goed voor een museum of voor de sloop.

Corrigeer

MEER NIEUWS