“Ontstellende vaststelling”: ondanks verplichting hoeven heel wat kinderen geen gordel te dragen van ouders

“Ontstellende vaststelling”: ondanks verplichting hoeven heel wat kinderen geen gordel te dragen van ouders

Foto: Pol De Wilde - VUM

In één op de vijf gezinnen dragen de kinderen niet altijd een gordel in de auto, zo blijkt uit een nieuwe bevraging. Nochtans is dat verplicht.

Meer dan negen op de tien Belgen (93%) zegt zelf altijd een gordel te dragen bij het rijden. Gek genoeg geeft één op de vijf ouders toe dat zoon- of dochterlief soms niet vastgeklikt zit. Dat blijkt uit een enquête van verzekeraar AG Insurance en mobiliteitsorganisatie Touring bij meer dan 1.500 mensen. “Een ontstellende vaststelling”, zegt Danny Smagghe van Touring. “Er is duidelijk nog veel werk aan de winkel op het vlak van sensibilisering én controle.”

Eerdere onderzoeken bevestigen het probleem. Zo voert verkeersinstituut Vias elke drie jaar een meting uit over het correct gebruik van kinderzitjes. Vorig jaar nog bleek dat slechts één op de vier kleine kinderen in een aangepast zitje zit én correct vastgeklikt wordt.

De enquête van Touring en AG Insurance toont verder aan dat de helft van Belgen bij het fietsen een helm draagt. Zes op de tien zeggen dat hun kinderen dat doen. Ongeveer de helft draagt fluorescerende vestjes, of pols- of enkelbanden.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees