Met de C van cultuur en de G van gratis: onze tips voor OdeGand

Met de C van cultuur en de G van gratis: onze tips voor OdeGand

Flamencodanseres Elena La Grulla verbaasde de Gentenaars al op de Kouter, nu danst ze op het Bisdomplein. Foto: fvv

Gent -

OdeGand! Gent ademt zaterdag cultuur. Geen tickets? Geen probleem. Zelfs zonder kom je benen te kort om overal te raken. Cultuur is op heel veel plekken gratis. Eén advies: geniet ervan.

Voor de 17de keer palmt OdeGand de binnenstad in om de 62ste editie van Gent Festival van Vlaanderen in te luiden en meteen ook het culturele najaar. Met een dagticket kan je kiezen uit tien routes met telkens drie concerten. Zónder ticket geniet je op straten en pleinen gratis mee. Bijvoorbeeld van dit.

Kleurrijke slavenmuziek. Gnawa verwijst naar broederschappen van mensen uit de gebieden ten zuiden van de Sahara die als slaven werden verkocht aan de rijke Magreblanden. De muziek diende oorspronkelijk voor zuiveringsrituelen die toehoorders in een trance brachten. Van 29 september tot 5 oktober heeft in De Centrale een gnawafestival plaats. Zaterdag geven 45 muzikanten en dansers in een gnawaparade of krima al een voorsmaakje.

Met de C van cultuur en de G van gratis: onze tips voor OdeGand
Gnawadansers en -muzikanten. Foto: VUM

De parade trekt twee uur lang door de stad. 13.30 uur: Steendam en Belfortstraat. 13.45 uur: stadshal. 13.55 uur: Nederpolder, Bisdomplein. 14.15 uur: Bisdomplein. 14.25 uur: Limburgstraat, Sint-Baafsplein. 14.40 uur: Sint-Baafsplein. 14.50 uur: via Lange Kruisstraat, Volderstraat, Veldstraat, Korenmarkt, Langemunt, Vrijdagmarkt naar Steendam.

Klein begonnen is vroeg ­gewonnen. Nu onder de stadshal toch een piano staat, houdt Gent Festival opnieuw een piano battle voor kinderen tussen 8 en 15 jaar. Vorig jaar won Steven Kleeven (14). Ook dit jaar luisteren Klara-presentator Sander De Keere en 123-Pianobedenker Frederik Sioen als vaklui en jury mee. Vanaf 14 uur onder de stadshal.

Kletterende castagnetten. Het heraangelegde Bisdomplein bij de Reep is te mooi om niet te benutten. Flamencodanseres Elena La Grulla treedt er twee keer op (16.30 en 17.30 uur) met live begeleiding. La Grulla werd al heel jong gebeten door de dansmicrobe en verenigt passie, talent en temperament in één lichaam. Tijdens een onaangekondigd optreden, eerder dit jaar, deed ze op het middaguur het flanerende publiek op de Kouter stilstaan van verbazing.

Dans met mij de tango. Het Sint-Baafsplein is voor de gelegenheid omgedoopt tot een tangosalon. Daar speelt niet alleen het Koninklijk Fanfareorkest Volksopbeuring maar ook het Roffa Tango Trio. Kijken en luisteren vanop de terrassen mag, maar meedansen is nog veel beter.

Zoek de stelt. Even waarschuwen dat je onderweg steltlopers van Per-Q tegen het lijf kan lopen. Probeer dat vooral niet meteen zelf uit.

Zing met Sioen. Hopelijk heeft Sioen geen last van jetlag na zijn concerten in China, want hij treedt aan tijdens het slotspektakel (vanaf 21.30 uur) op de Gras- en Korenlei. Met zijn eigen band, versterkt met violisten, speelt hij al zeker zijn nieuwe single Little girl. Daarvoor kan je genieten van een taikodrummer, ‘verticale dansers’ van Sky Motion en trompettiste Lucienne Renaudin Vary (20), van wie wordt gezegd dat je eigenlijk al veertig zou moeten zijn om zo goed te kunnen spelen als zij.

Zeg ‘ns ooooh. Het vuurwerk begint om 22.45 uur.

www.odegand.gent

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio