Vlaamse professor nuanceert ophef rond e-sigaret na doden: “Nog geen bewijs dat het longziektes veroorzaakt”

Vlaamse professor nuanceert ophef rond e-sigaret na doden: “Nog geen bewijs dat het longziektes veroorzaakt”

De Amerikaanse president Donald Trump liet deze weken weten te denken aan een verbod op automatische e-sigaretten. De reden is een zestal sterfgevallen in het land die rechtstreeks op de elektronische rookwaar zouden zijn terug te voeren. Volgens professor Frank Bayens van de KU Leuven is die conclusie echter zeer voorbarig, zegt hij tegen VRT NWS.

De VS is in de ban van een mysterieuze longziekte waaraan de voorbije weken al zes personen overleden. De ziekte zou rechtstreeks te linken zijn aan vapen, het gebruik van een e-sigaret. President Trump liet al weten elektronische sigaretten mogelijk te gaan verbieden.

LEES OOK. Jongeman (18) vapet anderhalf jaar en belandt in ziekenhuis: “Ik heb nu de longen van een 70-jarige”

“Maar het is nog lang niet bewezen dat de elektronische sigaret effectief longziektes veroorzaakt”, zegt professor Frank Baeyens van de KU Leuven tegen VRT NWS. “Uit alle onderzoek, ook al is het onderzoek nog niet afgerond, is gebleken dat het niet gaat om het gebruik van de nicotinehoudende e-sigaret. Het gaat om het gebruik van op de zwarte markt gekochte cannabisoliën. Die kunnen dergelijke acute reacties veroorzaken.”

LEES OOK. Twintiger breekt met e-sigaret na coma en leverfalen: “Als ik ga slapen, zal ik nog wakker worden?”

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees