Houthi-rebellen dreigen met nog meer acties

Rebellen vallen met drones Saudische olie-installaties aan, land stopt tijdelijk productie op aangevallen sites

Video: rr

Drones hebben zaterdagmorgen vroeg twee grote Saudische olie-installaties aangevallen. De aanval is opgeëist door Jemenitische Houthi-rebellen die gesteund worden door Iran. Ze waarschuwen voor nog meer acties. “Deze aanvallen zijn ons recht en we gaan onze doelwitten nog uitbreiden.”

De aanval viseerde twee installaties van de staatsoliereus Aramco in de oostelijke provincie Bugyag. Concreet gaat het om een grote olieraffinaderij en het op één na grootste olieveld van het land. Daarbij ontstonden verschillende branden die wel snel onder controle waren, maar de aanval zou de productie toch serieus verstoren. De Saudische staatstelevisie meldde dat de aanvallen waren uitgevoerd met twee drones en dat er geen slachtoffers vielen.

Wie er precies achter zat, werd niet gezegd. Maar later op de dag eisten de Houthi-rebellen via de Arabische nieuwszender al-Jazeera de aanvallen op. Hun woordvoerder Yahya Saree vertelde dat ze tien drones hadden gebruikt.

Productie stilgelegd

De productie op de twee getroffen installaties werd zaterdagavond als gevolg van de aanval “tijdelijk” stilgelegd. De aanval “resulteerde in de tijdelijke opschorting van de productie op de sites van Abqaiq en Khurais”, aldus minister van Energie, prins Abdulaziz bin Salman, in een mededeling.

Die beslissing heeft een invloed op ongeveer de helft van de Saudische olieproductie, laat het ministerie weten. Dat komt neer op 5,7 miljoen vaten ruwe olie, ofwel ongeveer vijf procent van de wereldproductie.

Humanitaire crisis

De voorbije maanden voerden de Houthi’s hun raket- en droneaanvallen op Saudi-Arabië op. Zo vielen er vorige maand nog tientallen doden en gewonden bij een raketaanval op de luchthaven van Jizan. Volgens de VN beschikken ze ook over drones die afstanden kunnen overbruggen tot 1.500 kilometer.

De aanvallen komen er als reactie op het feit dat Saudi-Arabië al vier jaar lang militair actief is in Jemen om er de pro-regeringstroepen te steunen in hun strijd tegen de Houthi-rebellen die dan weer door Iran, de aartsvijand van Saudi-Arabië, gesteund worden. Begin deze maand voerde Saudi-Arabië nog een luchtaanval uit op een gevangenis van de rebellen. Volgens het Rode Kruis vielen daarbij zeker honderd dodelijke slachtoffers. De burgeroorlog kostte intussen al aan tienduizenden Jemenieten het leven. De VN wil dat er dringend een einde komt aan de strijd, want een grote humanitaire crisis dreigt nog groter te worden. Miljoenen mensen zijn er afhankelijk van voedselhulp.

VS wijst naar Iran

De Amerikaanse president Donald Trump heeft de droneaanval veroordeeld tijdens een telefoongesprek met de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman. “Gewelddadige acties tegen burgerzones en belangrijke infrastructuur voor de wereldeconomie verergeren de conflicten en het wantrouwen enkel”, klinkt het in een mededeling van het Witte Huis.

Volgens de Amerikaanse buitenlandminister Mike Pomeo zit Teheran achter de aanval. Hij noemde het “een ongekende aanval op de energievoorziening van de wereld”. “Teheran zit achter bijna honderd aanvallen op Saudi-Arabië terwijl (de Iraanse president, nvdr.) Rohani en (de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, nvdr.) Zarif doen alsof ze betrokken zijn bij diplomatie”, stelt Pompeo. “Er is geen bewijs dat de aanvallen vanuit Jemen kwamen.”

Iran en Irak ontkennen

Iran ontkent de Amerikaanse beschuldigingen echter ten stelligste. “Deze willekeurige beschuldigingen zijn onbegrijpelijk en krankzinnig”, aldus de woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken. “Deze opmerkingen zijn bedoeld om de reputatie van Iran te ondermijnen”, luidt het.

Ook Irak heeft zondag ontkend dat het verantwoordelijk is voor de droneaanval. Sommige media suggereerden dat de raketten ook vanop Iraakse bodem konden afgevuurd zijn. Irak, een buurland van Iran waar veel milities actief zijn, zit volgens waarnemers gevangen tussen twee grootmachten, Iran en de VS. Saoedi-Arabië is de grote bondgenoot van Washington en de relaties tussen Ryad en Bagdad zijn sinds kort aan het verbeteren. “Irak is grondwettelijk verplicht om aanvallen tegen bondgenoten vanop ons grondgebied te verhinderen”, luidt de reactie van Bagdad zondagmiddag.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees