Tienduizenden betogen in Hongkong ondanks politieverbod: “God Save the Queen!”

Video: Reuters

Tienduizenden betogers hebben zondagochtend in Hongkong betoogd, ondanks een politieverbod.

Er braken onlusten uit en de politie gebruikte traangas tegen de manifestanten en zette waterkanonnen in. Eerder hadden honderden betogers al verzameld aan het Britse consulaat in de stad om er het Britse volkslied te zingen in een poging om de voormalige kolonisator zover te krijgen terug een rol te spelen in de stad.

Ook zaterdag stond een grootschalige manifestatie gepland, maar door de massale politie-aanwezigheid werd die verhinderd. De politie had daarom de geplande demonstratie van zondag uit veiligheidsoverwegingen verboden, maar honderden betogers kwamen al zondagmiddag op straat en na enkele uren waren er tienduizenden demonstranten op de been.

De betogers gooiden met molotovcocktails en stenen. Daarop zette de politie waterkanonnen in en de agenten gebruikten ook traangas tegen de demonstranten.

Aanhoudend protest

In de vroegere Britse kroonkolonie is er al meer dan vier maand protest tegen de plaatselijke regering, het communistische regime in Peking en zijn toenemende invloed in Hongkong. Sinds de protesten uitbraken op 9 juni, zijn ze uitgemond in massale antiregeringsdemonstraties. De betogers zeggen dat ze blijven protesteren tot al hun eisen ingewilligd zijn.

Religieuze groepen spelen een belangrijke rol op de achtergrond. Ze bieden de demonstranten hulp, in de vorm van water, voedsel, metrotickets en plaatsen om uit te rusten tijdens de betogingen. Priesters fungeren als waarnemers tijdens de protesten.

Corrigeer

MEER NIEUWS