Jean-Marc Nollet en Rajae Maouane met overweldigende meerderheid verkozen tot voorzitters van Ecolo

© BELGA

De algemene vergadering van Ecolo heeft zondag uittredend covoorzitter Jean-Marc Nollet en de Brusselse Rajae Maouane met 92 procent van de stemmen verkozen als voorzitters van de partij. De Waal Nollet volgt daarmee zichzelf op. De Brusselse Maouane neemt de fakkel over van Zakia Khattabi.

jvh

Het duo komt aan het hoofd van de Franstalige groenen nu Ecolo opnieuw deelneemt aan de macht in Brussel, Wallonië en de Franse Gemeenschap, maar voorlopig aan de kant staat bij de pogingen om een federale regering te vormen.

Het duo Jean-Marc Nollet-Rajae Maouane was het enige dat zich kandidaat stelde voor het voorzitterschap. Het is de tweede maal in de geschiedenis van de partij dat erg geen tegenkandidaten zijn. De statuten van Ecolo voorzien dat de partij twee co-voorzitters heeft, een man en een vrouw, afkomstig uit Wallonië en Brussel.

De 30-jarige Rajae Maouane was medewerkster van de Molenbeekse schepen Sarah Turine. In 2018 werd ze verkozen in de gemeenteraad van Sint-Jans-Molenbeek. Op 26 mei bemachtigde ze ook een zitje in het Brussels Parlement.

Jean-Marc Nollet heeft reeds heel wat kilometers op de teller. Van 1999 tot 2004 en van 2009 tot 2014 was hij minister in de Waalse regering. In november 2018 volgde hij Patrick Dupriez op als covoorzitter van Ecolo toen die om persoonlijke redenen opstapte.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer over Ecolo

Video

Keuze van de redactie