Hij verstikte zijn vrouw na een ruzie over geld, maar het is een mysterie waar dat gebleven is. “Gaf je moeder een vinger, dan nam ze een hand”

© Photo News

Niemand weet waar het geld van François Bulté naartoe is. Dat is de conclusie van een reeks getuigenissen van naaste familieleden dinsdag voor het hof van assisen in Brussel, waar Bulté terecht staat omdat hij in 2017 zijn vrouw verstikte.

blg

De beschuldigde maakte ogenschijnlijk alleen verantwoorde uitgaven, maar die bedroegen slechts een fractie van zijn riante spaarpot van bijna 180.000 euro. François Bulté (70) wordt beschuldigd van doodslag op zijn echtgenote Marie-Jeanne Berghman (66) in Asse op 17 oktober 2017. Hij zou haar door verstikking om het leven hebben gebracht. Een buurman trof het slachtoffer daags nadien aan in de slaapkamer van de echtelijke woning.

Dat een fataal afgelopen ruzie tussen het echtpaar om financiële problemen draaide, staat na de tweede dag van het assisenproces als een paal boven water. In het eerste decennium van deze eeuw zag het koppel zwarte sneeuw door een reeks tegenslagen, zoals het ontslag van Bulté bij Electrabel na een reorganisatie.

In 2009 leek de hemel op te klaren. Bulté kreeg naast een maandelijks pensioen van 2.075 euro een bedrag van 151.550 euro uitgekeerd van de groepsverzekering van Electrabel. Zijn vroegere werkgever bood hem levenslang extralegale voordelen zoals een verminderd elektriciteitstarief. Voorts kreeg Bulté een driemaandelijkse vergoeding van het Fonds voor Arbeidsongevallen na een incident in 1981. Begin 2015 passeerde het echtpaar nog eens langs de kassa voor een erfenis van 27.305 euro van de ouders van Berghman.

Tegen het najaar van 2017 was zowel de zichtrekening als het spaarboekje echter herleid tot een negatief saldo. In acht jaar tijd had Bulté 106.270 euro afgehaald. Ook een kasbon van 99.886 euro was opgesoupeerd. “Mijn ouders konden hun geld niet beheren”, bevestigde Franky Bulté, de jongste zoon van de beschuldigde. “Ik wilde hen wel helpen maar niet door geld te lenen. Zo vul je de ene put met de andere.”

Franky Bulté heeft lange tijd niets van de financiële problemen gemerkt. “Tot ik in 2009 telefoon kreeg van de buren dat vader altijd geld kwam lenen, kleine bedragen Ik ben toen gaan praten met die mensen en met mijn ouders. Na de uitkering van de groepsverzekering dacht ik dat de problemen opgelost waren. De uitgaven die ze deden, vooral met verbouwingen aan het huis in Asse, waren verantwoord. Waar de rest van het geld is gebleven, blijft de grote vraag.”

Dat vader Bulté 20.000 euro toestopte aan zijn oudste zoon Marino (47) wist Franky niet. “De problemen waren een combinatie van slecht beheer en die leningen aan mijn broer. Door zijn goedheid had hij een financiële strop om de nek. Die begon steeds meer aan te spannen. Zijn reactie op de fatale dag was de ontploffing van jarenlange financiële frustratie.”

Zoon Marino getuigde ook zelf over die al dan niet geheime lening. “Of moeder van alles op de hoogte was, weet ik niet. Ik had ook nooit verwacht dat mijn vader er zelf financieel zo slecht bij zat. Ik mocht van mijn vader niets zeggen tegen mijn broer en deed wat hij vroeg. Ik snap dat Franky kwaad is.”

Gokverslaving

Wel ontkent Marino dat die lening de druppel was. “Als ik alles meteen had terugbetaald, was het geld van mijn ouders ook op geweest. Ze hebben samen alles uitgegeven. Telkens moeder een vinger aangereikt kreeg, nam ze een hand.”

Net buiten de assisenzaal liep Marino achteraf een hoofdwonde op die genaaid moest worden. “Mijn door emoties overmande cliënt is gestruikeld en stootte zijn hoofd tegen een pilaar”, aldus zijn advocate Saskia Kerkhofs.

Op het proces waren ook de twee zussen van Marie-Jeanne Berghman aanwezig. Zij stelden zich burgerlijke partij, maar waren tegelijk kritisch voor het slachtoffer. “François is altijd goed geweest voor haar. Zij snauwde wel eens naar hem, maar nooit omgekeerd. Dat maakt dit zo moeilijk.”

Niemand schijnt tot slot te weten waar het geld naartoe is. François Bulté bleef het antwoord schuldig tijdens het onderzoek en het verhoor op het assisenproces. De man drinkt niet, gaat zelden of nooit op café en bezoekt naar eigen zeggen geen meisjes van plezier. In tegenstelling tot de eerste dag van het proces bracht voorzitter Peter Hartoch dinsdag wél de geïnsinueerde gokverslaving van Bulté ter sprake. Geen van beide zonen heeft daar ooit iets van gemerkt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Video

Keuze van de redactie