Nederlandse bende die zes plofkraken pleegde in Vlaanderen krijgt celstraffen tot 13 jaar

Nederlandse bende die zes plofkraken pleegde in Vlaanderen krijgt celstraffen tot 13 jaar

Foto: Belga

Tielt-Winge / Boechout / Lummen / Stekene / Buggenhout / Sint-Laureins -

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft tien Nederlanders veroordeeld voor hun aandeel in zes plofkraken op bankautomaten in Vlaanderen. Ze kregen celstraffen van drie jaar deels met uitstel tot dertien jaar effectief opgelegd.

De eerste plofkraak vond op 15 mei plaats op een KBC-filiaal in Tielt-Winge. Daarna viseerde de bende automaten van Bpost in Buggenhout (6 juni), Boechout (13 juni), Lummen (21 juni), Sint-Laureins (20 juli) en Stekene (10 augustus). De daders spoten telkens gas in de automaten om ze dan via lange elektriciteitskabels die met een stroomstootwapen verbonden waren tot ontploffing te brengen. De filialen raakten zwaar beschadigd. Sommige automaten bevonden zich ook in appartementsgebouwen. De beklaagden mochten volgens de rechtbank van geluk spreken dat er geen gewonden of doden waren gevallen.

Bij de eerste vier plofkraken kon in totaal 808.000 euro worden buit gemaakt. Een deel van de bankbiljetten was echter onbruikbaar, omdat ze besmeurd waren geraakt door de opengebarsten verfcapsules. Bij de laatste twee plofkraken viel niets te halen. In Sint-Laureins hadden de daders alles in gereedheid gebracht, maar waren ze moeten vluchten voor de politie. In Stekene was er wel een ontploffing, maar die had niet het gewenste effect, waardoor ze geen buit konden maken.

Corrigeer

MEER NIEUWS