Corrigeer
camera closecorrect down facebook gplus Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Ali Caglar.KH

Opnieuw drie jaar cel geëist tegen ex-schepen Ali Caglar

Genk

-

Ook in beroep hangt de Genkse ex- schepen Ali Caglar (CD&V) drie jaar effectieve celstraf boven het hoofd voor passieve corruptie tijdens de verkiezingscampagne in 2012.

Drie advocaten, onder wie de bekende strafpleiter Sven Mary, stonden Ali Caglar woensdag bij tijdens de zitting voor het hof van beroep in Antwerpen. Daar eiste de federaal procureur opnieuw drie jaar cel voor Ali Caglar. De ex-schepen was eerder in beroep gegaan tegen zijn veroordeling tot 18 maanden celstraf met uitstel door de correctionele rechtbank in Tongeren.

Meer dan drie uur haalde het advocatentrio argumenten aan om de straf voor hun cliënt – die ook uit zijn rechten is gezet voor een periode van 10 jaar en veroordeeld is tot een boete van 6.000 euro – om te buigen in een vrijspraak.

Hells Angels

De hele zaak draait rond de verkiezingscampagne in 2012. Caglar liet zijn campagnemateriaal toen meefinancieren door de Nederlandse zaakvoerder van een bouwbedrijf, Hendrik Pals, in ruil voor voorspraak bij Infrax. Caglars vriend Fabrizio Muto, ex-president van de Genkse afdeling van de Hells Angels, stelde voor om hem een handje te helpen en te steunen met zijn campagne. Muto bracht Caglar in contact met Hendrik Pals van bouwfirma Deta-Link, en met dochterbedrijf Necess-Infra uit Geleen.

Vermeende invloed

Het bedrijf betaalde twee facturen voor flyers en bedrukte T-shirts. De rechtbank in Tongeren oordeelde vorig jaar dat die facturen vals zijn: niet het bedrijf van Pals had ze moeten betalen, maar wel Caglar. Volgens de procureur deed de Nederlander dat niet als vriendendienst, maar wel uit eigenbelang. Als wederdienst beloofde Caglar om de Nederlandse bouwbedrijven te introduceren bij de top van Infrax. Er volgden ook enkele etentjes. Achteraf werd het dossier opgevolgd bij Infrax. Ook al heeft Deta-link nooit één keer in opdracht van Infrax gewerkt, toch oordeelde de Tongerse rechter dat omkoping bewezen is. Er werd vermeende invloed aangewend, en dat volstaat voor omkoping.

Het arrest in beroep volgt op 16 oktober. (nv)

Het beste van Enkel voor abonnees