Corrigeer
camera closecorrect down facebook gplus Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

De taferelen van Bruegel kon je deze zomer letterlijk ontdekken in Bokrijk.  lD

Openluchtmuseum Bokrijk uitzonderlijk langer open door succes expo Bruegel

Genk

-

Het Openluchtmuseum van Bokrijk blijft dit najaar uitzonderlijk langer open: de deuren sluiten pas na de herfstvakantie, wegens het succes van de expo ‘De wereld van Bruegel’. Tot nu toe kreeg het museum al 260.000 mensen over de vloer. Eén op de twee komt van buiten Limburg.

Ook volgend jaar kan je nog naar Bruegel in Bokrijk. “Wegens de vele positieve reacties van het publiek hebben we besloten om de tijdelijke expo ook in 2020 te behouden. Zo kunnen nog meer mensen ervan genieten”, zegt gedeputeerde Igor Philtjens.

In 2019 is het exact 450 jaar geleden dat Pieter Bruegel de Oude overleed. Dat werd herdacht met tentoonstellingen en evenementen in de kunststeden die een belangrijke rol hebben gespeeld in zijn schilderijen, maar ook in het openluchtmuseum van Bokrijk stond de Vlaamse meester in de kijker. “Omdat je hier letterlijk in een schilderij van Bruegel stapt. In Bokrijk ontdek je de landschappen, hoeves en taferelen die hij schilderde.”

Succesvol was de interactieve tentoonstelling met zomer­theater en een Bruegel­game in elk geval. Ruim 260.000 mensen zijn de kassa van het Openluchtmuseum gepasseerd. “Voor bijna de helft van onze bezoekers was Bruegel een van de belangrijke redenen om naar Bokrijk te komen. Liefst één op de twee kwam van buiten Limburg. Vooral in juli en augustus was er een toename van het aantal bezoekers, zo’n 40 procent meer dan vorig jaar. Ook het aantal boekingen voor scholen en groepen is gestegen, met respectievelijk 5 en 25 procent.”

In het Openluchtmuseum kan je zelf als bezoeker in de schilderijen van de Vlaamse meester stappen.  lD

Het openluchtmuseum blijft nu dan ook uitzonderlijk open tot en met 3 november.

Geld goed besteed

Ook in de rest van Vlaanderen heeft Bruegel gescoord. Toerisme Vlaanderen heeft in totaal bijna 2 miljoen euro geïnvesteerd in de expo’s en evenementen, met de bedoeling om meer en nieuwe toeristen het Vlaamse land te laten ontdekken. “Geld dat goed besteed is, als ik de voorlopige resultaten zie: ruim 40.000 bezoekers uit het buitenland, met Nederland op kop. Eén op de vijf koppelt ook een verblijf aan zijn uitstap. Veertig procent van de bezoekers zijn gezinnen met kinderen”, beschrijft CEO Peter De Wilde van Toerisme Vlaanderen.

“Mede dankzij de inspanningen van Toerisme Vlaanderen kon onze expo rekenen op heel wat internationale persbelangstelling. Door ‘De wereld van Bruegel’ toch in 2020 te behouden, is er ook meer tijd om groepen en buitenlandse toeristen aan te trekken. Want zij plannen hun uitstap vaak langere tijd op voorhand”, besluit Philtjens. (cv)

‘De wereld van Bruegel’ in het Openluchtmuseum van Bokrijk kan je tot 3 november van dinsdag tot zondag bezoeken, van 10 tot 18 uur. Een ticketje kost 12,50 euro vanaf 13 jaar. Het wandeltraject is zo’n 2 kilometer.

Toerisme Vlaanderen investeerde bijna twee miljoen euro in de evenementen rond Bruegel.  LD

Het beste van Enkel voor abonnees