Corrigeer
camera closecorrect down facebook gplus Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

De 8 meter grote reus is een primeur voor de provincie.Cie L’homme debout

Stadsbestuur pakt uit met tal van activiteiten

Reus van 8 meter hoog wandeltdoor centrum tijdens Autoloze Zondag

Roeselare

-

Op zondag 22 september worden de centrumstraten in Roeselare volledig autovrij gemaakt. In samenwerking met De Spil en Tuin der Lusten worden heel wat activiteiten georganiseerd. De apotheose is de doortocht van een 8 meter hoge reus in de stad.

De centrumstraten in Roeselare gaan op zondag 22 september vanaf de middag dicht voor alle auto’s. Het stadsbestuur wil dit jaar extra inzetten op Autoloze Zondag. De hele dag staan heel wat activiteiten op het programma.

“We komen van een tijd waarin we de luxe niet hadden om dergelijke evenementen te organiseren”, zegt schepen van Mobiliteit Griet Coppé (CD&V). “Met het vernieuwde stationsplein, het groene De Coninckplein en de vele andere vernieuwingen in het centrum kunnen we nu uitpakken met een mooi programma. We hopen dat iedereen die dag ofwel te voet, met de fiets of met het openbaar vervoer naar het centrum afgezakt komt.”

De stad ging een samenwerking aan met CC De Spil en Tuin der Lusten. Die laatsten zullen het Stationsplein volledig in kleur aankleden en beginnen op zaterdag al met een programma voor jong en oud.

Kris Declercq Burgemeester “We willen inwoners laten nadenken over duurzame mobiliteit”

Zondag vinden de voornaamste activiteiten plaats met een mobiliteitsmarkt, waar alternatieve vervoersmiddelen zullen worden gepromoot. Bezoekers kunnen heel wat uittesten, zoals een elektrische deelstep, een fietsbehendigheidsparcours, een ruimelwagen of een rijsimulator. Op het De Coninckplein, vroeger een parking, komen Zeppe & Zikki langs voor de kinderen en zijn er heel wat oude volksspelen en andere animatie te beleven.

Geen eenmalig evenement

De apotheose vindt plaats op zondagavond 22 september. Om 20.15 uur zal een 8 meter hoge reus een tocht vanaf De Munt door het centrum maken. “We wilden met De Spil al langer uitpakken met een spektakel in de centrumstraten”, zegt coördinator Kasper Verhelst.

“We konden het Franse ‘L’homme debout’ strikken, een 14-koppig team uit Poitiers. De reus is een primeur voor West-Vlaanderen. Langs zijn tocht zal hij het verhaal brengen over vallen, vluchten en weer opstaan. Het moet donker zijn, want het gezelschap brengt vuurwerk en een lichtshow mee.”

De Spil, Tuin der Lusten en het stadsbestuur slaan de handen in elkaar.sbr

De stad hoopt met het initiatief haar inwoners ertoe aan te zetten om na te denken over duurzame mobiliteit. “Het mag niet bij een eenmalig evenement blijven, maar dit moet het startschot worden voor veel mensen om vaker voor een alternatief vervoermiddel te kiezen”, zegt burgemeester Kris Declercq (CD&V), die zich zelf zoveel mogelijk met de fiets probeert te verplaatsen.

www.roeselare.be

Het beste van Enkel voor abonnees