Stadsbestuur zet cannabiswinkels een hak met nieuwe regelgeving

Stadsbestuur zet cannabiswinkels een hak met nieuwe regelgeving

De drie Leuvense CBD-winkels liggen alle drie binnen een kilometer van een school. Foto: hsb

Leuven -

Het voortbestaan van de Leuvense CBD-winkels – die producten verkopen die gemaakt zijn op basis van cannabis – is onduidelijk. De stad komt immers met een regelgeving rond zo’n winkels, om te voorkomen dat cannabis gepromoot wordt bij jongeren.

CBD-producten – zoals oliën en capsules – kunnen een hoeveelheid roesverwekkend THC bevatten. Producten die meer dan 0,2 procent THC bevatten, worden beschouwd als drugs, met risico op verslaving, en mogen volgens de wet niet verkocht worden. “Uit controleacties van politie, het FAVV en FOD Volksgezondheid in de Leuvense CBD-winkels blijkt dat 1 op 5 van de in beslag genomen producten een te hoog THC-gehalte bevat”, zegt schepen van Handel Els Van Hoof (CD&V). “Er blijkt ook vaak geen garantie en duidelijkheid over de precieze samenstelling van de producten.”

Niet in de buurt van school

En dat maakt het stadsbestuur ongerust. “We moeten voorkomen dat jongeren te vroeg roesmiddelen gebruiken”, zegt ook burgemeester Mohamed Ridouani (SP.A). “We willen vermijden dat jongeren bijvoorbeeld uit onwetendheid producten kopen met een te hoog THC-gehalte of de stap naar illegale cannabis verkleind wordt.”

Een cannabiswinkel zal nu zowel een specifieke vestigings- als uitbatingsvergunning moeten hebben. Zo mag een cannabiswinkel niet binnen een straal van 1 kilometer van scholen liggen. Ook moet de politie vooraf advies geven betreffende de openbare orde en veiligheid, en worden de uitbaters gecontroleerd op eerdere inbreuken tegen de drugswetgeving.

Verhuizen

Voor de bestaande CBD-winkels komt er een overgangsperiode van 6 maanden om zich in orde te stellen met de nieuwe regels. Maar dat wordt bijzonder moeilijk, want op één na liggen ze allemaal ze binnen een kilometer van een school. Als ze willen voortbestaan, zullen twee van de drie winkels dus in principe moeten verhuizen. De uitbaters begrijpen de plotse beslissing niet. “Wat wij verkopen is wettelijk in orde, en wij verkopen ook niet aan minderjarigen. En in Leuven zijn heel veel scholen. Waar kunnen we ons dan wel vestigen?”, klinkt het.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio