Schilderij van hakenkruis valt niet bij iedereen in goede aarde: “Ze kennen het verhaal gewoon niet”

Schilderij van hakenkruis valt niet bij iedereen in goede aarde: “Ze kennen het verhaal gewoon niet”

Het schilderij werd al van plek veranderd. Foto: amg

Brussel -

In de galerij Bog-Art in de Bogaardenstraat vlakbij het Fontainasplein vindt momenteel een expositie van schepen van Cultuur in Koekelberg Fatmir Limani plaats. Zo toont een schilderij bijvoorbeeld een hakenkruis op een rood-witte achtergrond. De provocatieve kunst valt echter niet bij iedereen in goede aarde.

Yohan Benziri van het Coördinatiecomité van Joodse Organisaties in België (CCOJB) reageerde bij de RTBF dat de keuze van een hakenkruis van heel veel slechte smaak getuigt.

“De negatieve reacties in de galerij zelf vallen zeer goed mee. Twee of drie personen hadden hun bedenkingen, maar dat is omdat ze het verhaal achter de kunst nog niet gehoord hadden. Eens ze dat te horen krijgen, is er eigenlijk niets aan de hand”, zegt galerijhouder Jakupaj Shefqet.

Debat openen

Volgens Limani wil zijn werk net de opmars van fascisme en nazisme in de wereld aan de kaak te stellen en wil hij het debat openen. Toch heeft hij het schilderij van het hakenkruis van de vitrine naar een minder zichtbare plek in de galerij verplaatst.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees