Vandaag start het WK rugby: zijn de All Blacks wel zo onaantastbaar?

Vandaag start het WK rugby: zijn de All Blacks wel zo onaantastbaar?

Foto: AFP

Vrijdagmiddag om 12u45 Belgische tijd gaat in een uitverkocht Tokyo Stadium het WK rugby van start met de opener tussen gastland Japan en Rusland. Het belooft een open wereldkampioenschap te worden want de immer oppermachtige titelverdediger Nieuw-Zeeland lijkt voor het eerst in jaren niet meer zo onaantastbaar.

Maar voor we het over Nieuw-Zeeland hebben: first things first. Gastland Japan krijgt vrijdagmiddag de eer om de vierjaarlijkse hoogmis van het rugby te openen tegen Rusland. Mathias Rondou, Directeur Rugby Vlaanderen, verwacht veel van de Japanners. “Japan heeft een stevige ploeg. Een team met veel snelheid en beweging. Een combinatie van vinnige Japanners en een aantal sterke eilandbewoners. Ik zie ze wel een goed WK spelen.” Dat Japan niet te onderschatten is bewezen ze vier jaar geleden op het WK in Engeland. Toen verrasten de Brave Blossoms zowaar het almachtige Zuid-Afrika. Dé stunt van het WK, het Wonder van Brighton. “Japan heeft een rijke rugbytraditie. Het WK leeft er echt wel. De stadions gaan de komende weken vol zitten. Ik ga zelf ook tien dagen naar Japan, maar het was niet makkelijk om aan tickets voor de groepsfase te geraken”, zegt Rondou.

Vandaag start het WK rugby: zijn de All Blacks wel zo onaantastbaar?
Foto: EPA-EFE

De openingsmatch tegen Rusland zou alvast geen probleem mogen zijn. “Van tegenstander Rusland verwacht ik niet te veel. Zij werden in de Europese kwalificatiecampagne pas derde achter Spanje en Roemenië, maar omdat die landen niet-speelgerechtigde spelers hadden opgesteld werd uiteindelijk Rusland opgevist. Japan zou zijn openingsmatch voor eigen volk dus moeten kunnen winnen.”

Topfavoriet Nieuw-Zeeland lijkt kwetsbaar

De grote topfavoriet voor de eindzege is uiteraard opnieuw Nieuw-Zeeland. Dat komt ervan als je de twee vorige WK’s (2011 en 2015) op imponerende wijze wint en in zowat elke wedstrijd de tegenstand verpulvert. Toen de All Blacks vorig jaar eind augustus aartsrivaal Australië een 40-12-pandoering gaven kopte de New Zealand Herald al overmoedig “Just give us the World Cup now”. Logisch, gezien de Nieuw-Zeelanders maar liefst 30 van hun 33 matchen wonnen sinds de WK-finale van 2015. Maar de voorbije maanden kwamen er toch enkele barstjes in het pantser van de All Blacks. Eind vorig jaar verloren de Nieuw-Zeelanders verrassend in Ierland. Dat het geen eenmalig accident de parcours was, bleek toen Nieuw-Zeeland deze zomer ook niet voorbij Zuid-Afrika (16-16) geraakte en vervolgens een pijnlijke 47-26 om de oren kreeg van Australië.

Vandaag start het WK rugby: zijn de All Blacks wel zo onaantastbaar?
Foto: AFP

“Verliezen, dat zijn ze niet gewoon in Nieuw-Zeeland”, zegt Mathias Rondou. “Die nederlaag kwam als een verrassing en kan voor twijfels zorgen. Maar vergis je niet: Nieuw-Zeeland heeft gewoon héél sterke ploeg met tonnen ervaring. Er lopen internationals rond met meer dan 100 caps. Hun aanvoerder Kieran Read is een fantastische speler. En dan heb je ook nog de drie broertjes Barrett: Beauden, Jordie en Scott.” Nieuw-Zeeland moet wel meteen aan de bak. Hun eerste groepsmatch (zaterdag om 11u45) is meteen tegen Zuid-Afrika. “Een finale avant la lettre. Ik verwacht dat het héél close zal zijn.”

Volgens de directeur van Rugby Vlaanderen zijn er naast Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika nog enkele andere kanshebbers op de wereldtitel. “Ik denk dan vooral aan Engeland. Dat na een ontgoochelend WK in eigen land vier jaar geleden uit is op revanche. Die ploeg lijkt erg geprikkeld. Verder maken ook Australië en Argentinië best wel kans. Ik denk dat we een open wereldkampioenschap gaan krijgen, met attractief rugby. Veel duels zullen close zijn en beslist worden door de sterkte van de verdediging.”

Waar te bekijken?

Het WK vindt plaats in Japan en dus vinden zowat alle matchen plaats in de ochtend en voormiddag Belgische tijd. De matchen in de groepsfase zijn bijna allemaal te bekijken op het Franse TF1. Vanaf de knock-outfase kan je terecht op Play Sports van Telenet. De finale zal door Telenet op het open kanaal worden uitgezonden. Rugby Vlaanderen organiseert verschillende initiatieven tijdens het WK, meer informatie op hun website.

WK-poules

Poule A

Ierland

Schotland

Japan

Rusland

Samoa

 

Poule B

Nieuw-Zeeland

Zuid-Afrika

Italië

Namibië

Canada

 

Poule C

Engeland

Frankrijk

Argentinië

USA

Tonga

 

Poule D

Australië

Wales

Georgië

Fiji

Uruguay

Bekijk hier de volledige kalender.

De eerste twee teams van elke poule gaan naar de kwartfinales, die vanaf 19 oktober gespeeld worden. De finale vindt op zaterdag 2 november plaats.

Bijnamen

New Zeeland = All Blacks

Australië = Wallabies

Fiji = Bati

Tonga = Ikale Tahi, Sea Eagles

Japan = Brave Blossoms

Namibia = Weltitschias

Zuid-Afrika = Springboks

Uruguay = Los Teros

Argentinië= Los Pumas

Rusland = The Bears

Georgië = The Lelos

Frankrijk = Les Bleus

Italië = Gli Azzurri

USA = The Eagles

England = Red Roses

Canada=  Canucks

Wales = Dragons

Ierland = /

Schotland = /

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.