We zijn alerter en bellen sneller de politie en dat heeft positieve gevolgen: inbraken op laagste peil in 15 jaar

De meeste inbraken vinden overdag of tegen de avond plaats wanneer de bewoners (nog) niet thuis zijn. Foto: atb

Leuven -

Tijdens de eerste acht maanden van dit jaar registreerde de Leuvense politie 338 inbraken of inbraakpogingen. “Dat is het laagste aantal in 15 jaar”, zegt commissaris Marc Vranckx.

Er wordt een pak minder ingebroken in Leuven. Dat blijkt uit de statistieken die de politie presenteerde voor de periode van januari tot en met augustus dit jaar. “In totaal gaat het over 338 inbraken of inbraakpogingen in woongelegenheden (198 feiten in huis, flat of kot) en niet-woongelegenheden (140 feiten in schoolgebouwen, garages en bouwwerven)”, zegt commissaris Marc Vranckx van de Leuvense politie. “In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar is dat een daling met 99 feiten. Het aantal geregistreerde inbraken is hierdoor globaal gedaald tot het laagste peil in 15 jaar.” In 2011 en 2015 registreerde de politie nog respectievelijk 757 en 789 feiten.

Tikkeltje geluk

Volgens de politie zijn er heel wat omstandigheden die de forse daling verklaren. “Er is altijd wel een tikkeltje geluk mee gemoeid. Als een rondtrekkende dadergroepering beslist Leuven aan te doen, stijgen de cijfers snel. Maar het is meer dan een kwestie van geluk. We doen gerichte controles en door de verhoogde alertheid van burgers worden meer daders op heterdaad betrapt. Ook mogen we het techno-preventief advies niet uit het oog verliezen. Mede door die inspanningen is het aantal inbraakpogingen verhoogd van een op drie naar 40 tot 45 procent. Het gezegde ‘de gelegenheid maakt de dief’ blijft onverkort gelden”, luidt het.

Mee naar het zuiden

De donkere maanden januari en februari en in mindere mate maart blijven inbraakgevoelig. Tijdens de zomer verhuizen de inbrekers blijkbaar met de toeristen mee naar het zuiden. In Leuven registreerde men in juli zestien inbraken in woningen, augustus was goed voor twaalf inbraken. Het centrum van Leuven en Heverlee krijgen de meeste inbrekers over de vloer, met respectievelijk 83 en 79 geregistreerde feiten. Wijgmaal en Wilsele sluiten het rijtje met telkens 21 geregistreerde inbraken in de afgelopen acht maanden. De meeste inbraken vinden overdag of tegen de avond plaats wanneer de bewoners (nog) niet thuis zijn.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio