Er is 167.000 euro te winnen in koers die amper boeit: 70 procent WK-prijzengeld wordt nu zondag al verdeeld

Er is 167.000 euro te winnen in koers die amper boeit: 70 procent WK-prijzengeld wordt nu zondag al verdeeld

Foto: Marc Van Hecke

Primoz Roglic, Tadej Pogacar, Tony Martin en Elia Viviani. Het zijn de weinige toppers die zondag aan de start staan voor de eerste editie van het WK Mixed Team Relay. Eigenaardig, want met 167.000 euro aan prijzengeld is deze discipline een goudmijn. Zeventig procent van het totale prijzengeld van dit WK is zondag al uitgedeeld. De zes renners van het winnende land krijgen elk meer dan diegene die volgende week wereldkampioen wordt.

Eerst drie mannen die 13,8 kilometer rijden. Wanneer de tweede man over de finish komt, mogen de drie dames aan hetzelfde traject beginnen. De nieuwste WK-discipline, Mixed Team Relay, in een notendop. Patrick Lefevere is vierkant tegen, maar de UCI haalt alle middelen ­boven om zijn nieuwe kindje toch ademruimte te geven. Van de in ­totaal 239.250 euro aan prijzengeld op dit WK is er na zondag al 167.000 euro weg. Een monsterbedrag naar wielertermen. Ter vergelijking: de winnaar van de Ronde van Vlaanderen krijgt 20.000 euro, maar moet dat bedrag ook nog verdelen binnen zijn ploeg. De Tourwinnaar vangt 500.000 euro, maar moet daar wel drie weken voor knokken en dat bedrag ook nog eens delen met zijn zeven ploegmaats.

Het zestal dat zondag wint, mag 58.500 euro aan prijzengeld verdelen. Met elk 9.750 euro verdienen ze 2.000 euro meer dan de renner die volgende week zondag naar de individuele wereldtitel snelt en daarvoor 7.750 euro krijgt. Toen de Belgische delegatie de bedragen gisteren vernam, vielen de monden open. “Voor ons is dat zeer veel geld. We rijden een heel jaar vooral voor het plezier. Als we echt geld zouden willen verdienen, zouden we beter een ander beroep kiezen. Dit is dus zeer leuk”, aldus Sofie De Vuyst.

Ook Jan Bakelants is opgetogen met het hoge prijzengeld van zondag. “Een mooie verrassing. Ik wist het niet. Ik zag deze wedstrijd als een leuke kans om nog eens met de Belgische nationale ploeg te koersen en deze streek te leren kennen, maar nu blijkt het ook nog lucratief te zijn. Zeer bijzonder, want op een WK is al sinds mensenheugenis geen rotte frank te verdienen.”

België zal niet winnen en waarschijnlijk zelfs naast het podium vallen, maar ook voor de haalbare vierde of vijfde plaats is er nog respectievelijk 13.500 en 11.500 euro te verdienen. “Ik ben er zeker van dat als alle renners dit vooraf hadden geweten, ze maar wat graag waren afgezakt”, aldus Bakelants. Helemaal blij is hij echter niet. “Voor een knappe discipline als de ploegentijdrit deed de UCI niets. Ze kwamen zelfs nauwelijks tussen in de onkosten van de ploegen. Nu ze een nieuwe discipline willen promoten, hebben ze in Aigle plots wel zakken geld gevonden.”

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.