Red Dragons spelen vandaag voor stek bij de beste acht op EK, maar… Olympische Spelen blijven verre droom

Red Dragons spelen vandaag voor stek bij de beste acht op EK, maar… Olympische Spelen blijven verre droom

De Red Dragons zijn bezig aan een sterk EK, maar kijken ook al uit naar het olympisch kwalificatietoernooi. Foto: CEV

De Belgische mannen kunnen zich zaterdagavond bij de beste acht volleylanden van Europa scharen. In het Antwerpse Sportpaleis starten ze als favoriet tegen Oekraïne, hun laatste hindernis op weg naar de beoogde kwartfinales. Dromend van méér. Maar (nog) niet van Olympische Spelen. Ondanks alles is Tokio ver weg.

De Yellow Tigers deden het een paar weken geleden uitstekend op hun EK, ook al stopte dat in de achtste finales. Door wat we maar een speling van het lot zullen noemen kregen de piepjonge troepen van coach Gert Vande Broek – gemiddeld amper 22 jaar en een habbekrats – het grote Rusland voorgeschoteld. Ze maakten het die knap lastig, maar foutjes op de cruciale momenten deden hen de das om. Hun mannelijke collega’s kunnen zaterdag beter doen. “We staan zevende op de Europese ranking”, aldus coach Brecht Van Kerckhove. “Een stek bij de beste acht kan dus normaal worden genoemd. Al zou dat hoe dan ook knap zijn, gezien de concurrentie.”

De verleiding blijft desondanks groot om de prestaties van onze nationale volleybalploegen te onderschatten, getoetst aan pakweg de wereldtitel van de hockeymannen, euforisch gevierd op de Brusselse Grote Markt. Terecht, ­uiteraard. Lichtjes geprovoceerd door de bondslui beloofde de Brusselse schepen van Sport ook de ­volleymannen te ontvangen, mochten die een medaille veroveren. Op het stadhuis weliswaar. De markt krijg je daarvoor niet gevuld. Om dat soort hype te ontketenen, moet je allicht eerst eens gepasseerd zijn langs de Spelen. En net dat is een moeilijke zaak. Vier Europese landen zullen er vertegenwoordigd zijn, op twaalf deelnemers (m/v), terwijl het oude continent bij de mannen de helft van de top tien bezet. België miste vorige maand een eerste kwalificatiekans in Rotterdam, waar het enige ticket werd daar opgeëist door de States, de nummer één van de wereld.

Eén miljoen

“Ondertussen zijn we mathematisch zeker dat we in januari mogen deelnemen aan het Europese kwalificatietoernooi voor Tokio, waar het laatste ticket op het spel staat”, stelt Van Kerckhove. Terwijl de vrouwen hun bestemming nog niet kennen, trekken de Red Dragons daarvoor naar Berlijn, waar in principe de top acht van Europa uitgenodigd is, voor zover ze nog niet geplaatst zijn.

“Volleybal staat nu eenmaal sterk in Europa, wat de olympische ­tickets bijzonder duur maakt”, zucht Van Kerckhove. Volleybal hoort bovendien tot één van de meest mondiale sporten. De ranking bij de mannen omvat 176 landen, bij de vrouwen 168. Dubbel ­zoveel als hockey, om maar iets te zeggen. “Of er 7 of 70 landen aangesloten zijn: de eerste is altijd de beste. Chapeau voor onze hockeymannen. Al mogen ook onze prestaties natuurlijk naar waarde worden geschat, zelfs al blijft het in het volleybal bijzonder moeilijk om de Spelen te halen, het is de grote droom van alle spelers. Het blijft de drijfveer van elke zomer, een belangrijk motief voor alle ­opofferingen. (grijnst) Maar mogen we ons in afwachting ­focussen op Oekraïne?”

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.